U Danama na Ćićariji predstavljanje knjige Europeizacija hrvatske javne uprave

Istra
03.07.2015 08:17
D. Požarić
1
1
U mjestu Dane na Ćićariji, općina Lanišće, na imanju Roberta Širole će dana 11. srpnja s početkom u 18 sati biti održano predstavljanje knjige Europeizacija hrvatske javne uprave.
O knjizi i značenju prihvaćanja suvremenih europskih standarda javne uprave za građane govorit će mr. sc. Valter Flego , župan Istarske županije, Marko Boras Mandić , zamjenik župana Primorsko-goranske županije, prof. dr. sc. Ivan Koprić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, urednik i priređivač knjige, te prof. dr. sc. Gorazd Trpin , jedan od recenzenata knjige.
Knjigu sačinjava 27 radova 25 autora, profesora i suradnika Pravnog fakulteta u Zagrebu te drugih upravnih stručnjaka.
Nakon uvodnih riječi, rasprava o razlozima, poteškoćama i učincima ulaska u Europsku uniju, te o ulozi javne uprave u europeizaciji i podizanju kvalitete života i radnog okruženja održat će se uz prigodne delicije pripremljene na prigodan način.
Dane su jedno od najmanjih naselja u Hrvatskoj; po popisu stanovništva iz 2011. godine imaju tek 9 stanovnika. Nekad su spadale u općinu Buzet, a sada su u sastavu općine Lanišće koja i sama spada među nekoliko najmanjih općina u Hrvatskoj (329 stanovnika). Dane su na Ćićariji, blizu granice s Primorsko-goranskom županijom te nedaleko državne granice sa Slovenijom.
Nakon što je knjiga predstavljena u Zagrebu, njezino predstavljanje u jednom od najmanjih mjesta u Hrvatskoj ima simboličko značenje: smisao je ulaska Hrvatske, kao i svake druge zemlje, u Europsku uniju popraviti životne šanse svakoga stanovnika te uspostaviti prostor relativno ujednačene kvalitete života u svim područjima i svim naseljima Europe. Uloga javne uprave je da prihvaćanjem zajedničkih europskih standarda odigra ulogu garanta takvoga razvoja. No, može li Europska unija doprijeti do Dana, u koje teško dolazi i hrvatska uprava pa su stanovnici usmjereni na samoorganiziranje i pomoć koju pružaju jedni drugima? Hoće li ulazak u Europsku uniju poremetiti fascinantnu ravnotežu zelene Ćićarije ili će ekološki obziri nadjačati pomamu za novcem? O tim i drugim pitanjima – 11. 7. 2015. u Danama. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti