U Buzet stiže europska karavana od gotovo tri stotine vozača!

Sport
16.09.2015 10:19
D. Požarić
Ana Pernić†, Branko Bašić†, Damir Rupena, Valmer Brenko i Marinko KrbavŸčić
Ana Pernić†, Branko Bašić†, Damir Rupena, Valmer Brenko i Marinko KrbavŸčić
Na sinoć održanoj konferenciji za medije na Mostu u Buzetu predstavljeni su 34. Buzetski dani – Europsko prvenstvo u brdskom automobilizmu u organizaciji AK Buzet. Za ovogodišnje izdanje na rasporedu od 18. do 20. rujna prijavljeno je gotovo tristo vozača, 231 u službenoj konkurenciji, 53 nastupaju kao promo vozači, a dolaze i dva kartinga te jedan buggy. Posebno valja istaknuti 29 formula i prototipova za koje organizator vjeruje kako će i ove godine plijeniti pozornost na dionici Most – Peničići, dužine 5001 metar.
Direktor utrke Branko Bašić istaknuo je kako u Buzet dolazi „krema“ hrvatskog i europskog automobilizma. S obzirom na to da su Buzetski dani dvanaesta utrka u kalendaru Europe, ovdje će se ponovno okruniti najbolji ovogodišnji vozači Starog kontinenta. U kategoriji sportskih vozila tu je titulu osigurao makedonski vozač Igor Stefanovski. S njim u Buzet dolazi 120 navijača i petnaestak novinara. Zanimljivo će biti pratiti i Prvenstvo Hrvatske. U kategoriji E1 prvo mjesto trenutno dijele Siniša Krainc i Istvan Kavecz. Spomenimo i to kako rekord staze od prošle godine drži talijanski formulaš Simone Faggioli. Legendarnu dionicu je odradio prosječnom brzinom od 137 km/h.
Inače, utrka se još boduje za Prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Slovenije, Prvenstvo Austrije i Prvenstvo povijesnih vozila. Ukupno je prijavljeno 15 zemalja.
2
2
Da Buzetski dani više nisu samo „utrka“ potvrđuju i popratni sadržaji, pa s pravom možemo reći da Buzet u nadolazećem vikendu priprema festival brzine, poručio je Valmer Brenko iz Organizacijskog odbora. Vikend začinjen oktanima počinje 3. Paradom vozila središnjom gradskom Ulicom II. istarske brigade i Trgom Fontana, u petak s početkom u 17 sati. U gotovo dvosatnom programu predstavit će se natjecateljska vozila i vozači, većina njih s dugogodišnjim automobilističkim pedigreom. Parada će biti sljubljena s adrenalinskim sportovima, po kojima je kotlina podno Ćićarije i poznata. Tako će se uoči dolaska automobilističke karavane predstaviti enduraši, off-roaderi, paraglideri, speleolozi, downhilleri i drugi. Publika će se moći okušati na zip-lineu i u penjanju, a pažnju će privlačiti i vratolomije avanturista na dva kotača, koji iskustva stječu nastupajući na poznatim europskim natjecanjima. Još će se predstaviti Gradsko društvo Crvenog križa, a koliko im je automobilizam i sport blizak prezentirat će i mališani DV Grdelin te učenici Osnovne škole Vazmoslava Gržalje i Srednje škole Buzet. Po završetku parade, zabavni program seli u šator u blizini nogometnog igrališta na Mostu. Prve večeri nastupaju Coyote girls i DJ Hoky, a u subotu navečer na istom će mjestu koncert održati Giuliano i grupa Fenix.
I ove je godine poseban naglasak stavljen na sigurnost vozača i publike, rekao je Marinko Krbavčić iz AK Buzet. Stoga je promijenjeno oko dvije tisuće kvadrata asfalta, a postavljeno je i dodatnih 400 metara zaštitne ograde. Damir Rupena, predsjednik AK Buzet izrazio je zadovoljstvo što se ova utrka, najstarija i najmasovnija ne samo u Hrvatskoj već i široj regiji, uspješno i u kontinuitetu organizira od 1982. godine.
-Ponosni smo na najdugovječniju utrku u Hrvatskoj. Sigurni smo da će i ove godine biti dobar domaćin. Komisija koja je prije desetak dana boravila u Buzetu, a s obzirom na to da je Buzet kandiran za Europski grad sporta, bila je oduševljena atmosferom i bodrenjem uz samu stazu. Buzetski dani su postali brend i važan čimbenik u turizmu, kazala je pomoćnica buzetskog gradonačelnika Ana Pernić.
Ulaznica za Buzetske dane stoji 40 kuna i vrijedi za oba dana. U nedjelju če publiku duž staze razvoziti autobus. (dp)
3
3

Program

PETAK, 18. rujna 2015.
  • 12.00-17.00 Verifikacija dokumenata i tehnički prijem vozila
  • 17:00 Parada vozila i Buzet outdoor (Trg Fontana)
  • 22:00 Zabava uz Coyote girls i DJ Hoky (šator na Mostu)
SUBOTA, 19. rujna 2015.
  • 9.30 Trening I
  • 13.30 Trening II
  • 22:00 Koncert Giuliana i grupe Fenix (šator na Mostu)
NEDJELJA, 20. rujna 2015.
  • 9.00 Vožnja I
  • 13.15 Svečano otvaranje utrke
  • 13.30 Vožnja II
  • 18.00 Svečana dodjela nagrada
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti