U Bujama održana prva radionica iz projekta "Edufish - Edukacija mladih za održivo ribarstvo"

Istra
17.05.2018 15:18
D. Požarić
1
1
Jučer je u bujskoj Talijanskoj srednjoj školi „Leonardo da Vinci“ održana prva radionica u sklopu projekta LAGUR-a „Pinna nobilis“ pod nazivom „EduSFish – edukacija mladih za održivo ribarstvo“.
Cilj je projekta doprinijeti podizanju svijesti mladih o potrebi i mogućnostima drugačijeg, održivog razvoja koji poštuje potrebe zajednice i brine o razumnom korištenju resursa te o važnosti poznavanja kulturne baštine i ribarstva kao jednog od tradicionalnih istarskih zanata. Uspostavljena je suradnja sa školom „Leonardo da Vinci“ i dogovorena provedba edukativnih aktivnosti namijenjenih učenicima.
2
2
Kako bi shvatili način razmnožavanja ribe, učenicima su u sklopu prve radionice pod nazivom „Morski organizmi Jadranskoga mora“ pod vodstvom morskog biologa Nevena Iveše predstavljeni osnovni principi hranidbenih lanaca u moru. Posebno im je pojašnjena važnost morskih cvjetnica kao životne zajednice u morima, naročito u Istri gdje se razmnožavaju, skrivaju i hrane brojne gospodarski važne riblje vrste. Naglašeno je da se morske cvjetnice nalaze pod prijetnjom ljudskih aktivnosti poput zagađenja i sidrenja.
Učenici su se upoznali s ribama i njihovim osnovnim prilagodbama za život u vodi te su imali prilike uživo vidjeti neke tipiče morske ribe. Samostalnim radom mladi su analizirali biološki materijal i utvrdili da u livadama morskih cvjetnica boravi mnogo vrsta rakova i njihovih ličinačkih stadija, ključnih za hranidbeni lanac gospodarski važnih riba.
U bujskoj će se školi održati još četiri edukativne aktivnosti, među kojima i dvije terenskog karaktera. Sljedeća radionica, planirana za pred kraj svibnja, bit će na temu ribarske tradicije područja LAGUR-a „Pinna nobilis“.
U lipnju će se u Zambratiji održati terenska radionica snorkelinga, tijekom koje će sudionici istraživati podvodnu kulturnu baštinu i biološke specifičnosti područja.
Treća po redu radionica održat će se u rujnu i bit će posvećena važnosti redovite prehrane morskim organizmima, a posljednja će biti terenska: sudionici će posjetiti ribarsku luku i Mali muzej ribarstva u Savudriji.
Provedba projekta „EduSFish – edukacija mladih za održivo ribarstvo“ financiraju Istarska županija i Europska unija iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo RH. (dp)
3
3
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti