U Balama otvoren Centar za EU i međunarodnu suradnju

Istra
09.05.2013 12:16
B.Ž.
1
1
U baljanskom srednjovjekovnom kaštelu Bembo u četvrtak, 9. svibnja 2013. godine, svečano je otvoren Centar za EU i međunarodnu suradnju, koji je Istarska županija osnovala u suradnji s Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli i Asocijacijom agencija lokalne demokracije (ALDA).
Prisutne je kao domaćin pozdravio načelnik Općine Bale Edi Pastrovicchio i naveo da treba razvijati mogućnosti za male općine, kako bi i one imale koristi od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, te da će otvaranje Centra za EU i međunarodnu suradnju u kaštelu Bembo biti prava prilika za promociju Bala.
Pozdravne govore održali su Oriano Otočan, pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije, NJ. E. Renato Cianfarani, generalni konzul Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, rektor pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile Robert Matijašić te župan Istarske županije Ivan Jakovčić.
- Moramo se orijentirati prema onome što će Istru usmjeriti prema razvoju, a to su Strukturni fondovi EU, iz kojih ćemo u narednih sedam, osam godina moći povući 200 milijuna eura. Centar za EU i međunarodnu suradnju je još jedna institucija Istarske županije koja će doprinijeti da budemo jači u apsorpciji europskih sredstava. Omogućit će edukaciju javnog i gospodarskog sektora i zaposlenika civilnog društva koji žele iskoristiti novac iz europskih fondova. Želja nam je Centru dati znanstveni karakter te da se financira iz europskih sredstava i bude uspješan na tržištu. Također želimo postati referentna točka na području jugoistočne Europe i pomoći onima koji se žele educirati i učiti, kao što su nama naši prijatelji iz talijanskih regija pomogli, rekao je Otočan te zahvalio regijama članicama Jadranske euroregije i partnerima na projektu AdriGov iz kojeg je financiran Centar za Eu i međunarodnu suradnju.
Matijašić je naveo da je cilj Sveučilišta u ovoj suradnji pomoći u edukaciji, ali ujedno i educirati se o europskim fondovima te da znanost u Istri može uvelike profitirati od ove vrste suradnje. Cianfarani je naglasio odličnu suradnju Istre i Italije te da je Istra puno napravila u gospodarskom, društvenom i kulturnom sektoru i dobro iskoristila prilike koje joj je pružila Europska unija. Smatra da je ovo važan dan za napredak Istre ud aljnjem iskorištavanja europskih prilika.
U povodu Dana Europe i Europskog tjedna u Istri, župan Istarske županije Ivan Jakovčić pozdravio je brojne uzvanike na svečanom otvorenju te rekao da je Istra spremna za ulazak u Europsku uniju. Zahvalio je Italiji i njenim predstavnicima za pomoć pri otvaranju ovog centra i renovaciju kaštela Bembo te naglasio da bez suradnje s talijanskom regijama ne bi bilo ovakvih projekata.
- U Istri vlada politika kojom pokušavamo dati važnost i impuls malim mjestima i zato me raduje da je Centar upravo u Balama te da ćemo moći ugostiti mnoge ugledne osobe. Činjenica je da će Centar biti usmjeren prema prijateljstvu i partnerstvu unutar Hrvatske te na Jugoistoku Europe, pogotovo s Kosovom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, sa svim regijama i državama koje će imati priliku školovati se i zajednički stvarati sigurniji i mirniji život na Jugoistoku Europe, rekao je Jakovčić.
Nakon prezentacije projekta AdriGov od strane Ivane Dragišić iz Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije, održan je Okrugli stol pod nazivom „Uloga regija u Europskoj uniji“, na kojem su sudjelovali Franco Iacop, vijećnik Skupštine Regije Friuli-Venezia Giulia, Diego Vecchiato, pročelnik za međunarodne odnose Regije Veneto, Helena Kangjera iz Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA, Pierpaolo Nagni, pročelnik odjela za transport i infrastrukturu Regije Molise, Francesco Cocco, tajnik Jadransko jonske euroregije te Antonella Valmorbida, direktorica Asocijacije agencija lokalne demokracije (ALDA).
Centar za EU i međunarodnu će biti središte edukacije javnog, privatnog i civilnog sektora o europskim fondovima i projektima, regionalnom razvoju i europskim integracijama, a njegovo otvaranje važan je korak u pred sam ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Centar će se baviti i razvijanjem projekata financiranih iz europskih i drugih fondova, istraživanjem i razvojem te, u suradnji sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli i drugim hrvatskim i inozemnim sveučilištima, organizacijom i provedbom magistarskoj studija.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti