Umro je Fedor Džamonja, umjetnik i sin jednog od najznačajnijih hrvatskih kipara

Kultura Lokalno
13.03.2024 06:27
Izvor: Telegram
D. Požarić
Preminuo Fedor Džamonja
Preminuo Fedor Džamonja
Izvor: TZ Vrsar
Nakon duge i teške bolesti u 69. godini preminuo je Fedor Džamonja , umjetnik i fotograf te sin Dušana Džamonje , jednog od najznačajnijih hrvatskih kipara druge polovine 20. stoljeća.
Osim što je i sam bio umjetnik – posljednja njegova zapažena izložba bila je ona u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u 2022. godini, gdje je izlagao omiljene mu prizore prirode koja ga kao motiv zanima još od kraja 70-ih godina. Fedor Džamonja je brinuo i o umjetničkoj ostavštini svoga oca, kroz rad u “Atelieru Džamonja”, osnovanom 2009. godine i “Zakladu Džamonja”, koju je s obitelji osnovao 2019. godine.
Fedor Džamonja studirao je povijest umjetnosti u Zagrebu, studij arhitekture u londonskoj školi “Architectural Association” i slikarstvo na likovnoj akademiji “Byam Shaw”, također u Londonu. Godine 1982. započinje se profesionalno baviti fotografijom, a uskoro nakon toga kreće raditi i kao grafički dizajner. Živio je u Firenzi, Bruxellesu, Zagrebu i Vrsaru, gdje se seli 2020. godine. Rođen je 1955. u Splitu, a 1970. počinje se baviti slikarstvom. Prvu izložbu slika i crteža održao je 1972. godine.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti