Turistički promet u Poreču ispod lanjskog

Lokalno
06.03.2009 00:00
D. Požarić
1
1
POREČ - Ukupno 130 tisuća noćenja, tri tisuće manje nego lani, ostvareno je u Istri u prva dva ovogodišnja mjeseca, pokazuje statistički pregled županijskog TZ-a. Bilo je ukupno 33 tisuće posjetitelja, što je pad od 11 posto. Prevladavali su stranci, na koje otpada blizu 90 tisuća noćenja, a među njima uvjerljivo najbrojniji su bili Talijani pa Slovenci.
Po turističkim mjestima najviše noćenja u siječnju i veljači zabilježio je Poreč - blizu 26 tisuća, a tisuću manje Umag. Međutim, valja napomenuti da su baš oni krivi za ukupni minus jer Poreč u odnosu na lanjsko isto razdoblje ima 21, a Umag 14 posto noćenja manje. Nakon boljeg siječnja, prvenstveno zbog ugošćavanja sudionika i gledatelja Svjetskog rukometnog prvenstva, Poreč je u veljači pao na svega 10-ak tisuća noćenja, što je tek 60 posto ostvarenih lani.
Iako bi se iz ovih brojki moglo naslućivati lošiju sezonu, važno je napomenuti da su one u odnosu na ukupan godišnji promet vrlo male i bez imalo važnijeg utjecaja na nj. Primjerice, ukupan broj noćenja u siječnju i veljači manji je od jednodnevnog posjeta Istri u srpnju ili kolovozu. Da o zaradi ne govorimo.
G. P.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti