Treninzi u dvorani na Žatiki i parkiranje: pet godina mazanja očiju građanima

Lokalno
14.11.2015 19:24
D. Požarić
1
1
Obećanje – ludom radovanje, kažu nam roditelji koji svoju djecu na treninge u preskupo plaćenu sportsku dvoranu voze kroz blato i nikako im nije jasno kako je to moguće i šestu godinu nakon puštanja "porečke ljepotice" u pogon. Jer, od njenog otvaranja do danas puno je toga izgrađeno, čime se političari ne propuštaju pohvaliti u svakoj prigodi koja im se ukaže, naročito u predizbornoj kampanji. Zar je doista moguće da tako skupa i aferama ovjenčana građevina nema nešto elementarno poput – parkirališta, ili barem ugibališta na kojem bi bilo moguće ukrcati/iskrcati korisnike dvorane?
Podsjetimo, na platou pred dvoranom službeno otvorenom 21. studenog 2008. godine je samo kratko vrijeme bilo moguće parkirati, jer je početkom rujna 2010. godine uz tada županijsku (danas državnu) cestu niknula rampa . Gradska je administracija na službenim web stranicama taj potez pojasnila "problematičnošću ulaza, obzirom na to da se nalazi na raskrižju kojim se promet regulira semaforima, a gradskim su službama problem također predstavljali i kamperi i autobusi koji su tu bivali parkirani tijekom ljetnih mjeseci".
Osim toga, u Gradu su tada rekli i kako će Sportska zajednica uskoro donijeti pravilnik o korištenju sportskih objekata kojim će regulirati i korištenje parkirališta, ali plato koji bi po svojoj prirodi trebao biti kolni prilaz dvorani je i dalje zaključan za mlade sportaše i njihove roditelje.
Bilo je to, ponavljamo, prije punih pet godina, odnosno ujesen 2010. 
Moramo, istina, biti pošteni pa priznati kako sadašnji pristupni put u prvobitnim planovima nije bio definiran kao parkiralište, nego staza kroz park. Planeri su tada sanjali o megasportskom centru koji bi osim dvorane činili još i bazen, hotel te još jedan nogometni stadion, a javno parkiralište i garaža trebali su biti negdje još dalje.
No, ništa se od toga nije dogodilo, samo je sagrađena dvorana bez parkirališta čija je cijena premašila vrijednost cjelokupnog projekta, a sve je to bilo predmetom istrage , revizija , političkih prepucavanja i drugih negativnosti od kojih je natježi financijski teret otplate tog lijepog, ali u suštini nefunkcionalnog i za održavanje skupog objekta koji je, da nesreća bude veća, dva puta bio pod sanitarnim nadzorom i zatvaran zbog pojave legionele, 2009 . i  2012 . godine.
U međuvremenu je za potrebe sportskih (i ne samo) manifestacija na Žatiki uređen plato između spomenutog kolnog prilaza i parkirališta kod gradskog groblja. Teren je isplaniran, nasut je šljunak. A taj "novi" prilaz sada trebaju koristiti svi koji svoju djecu dovoze na treninge u dvoranu.
Mimoilaženje vozila na tom putu skoro je nemoguće, a usput je i prepun rupa. -Svake je večeri pred dvoranom barem 50 do 100 automobila koji prolaze tim divljim bijelim putem i nije nam jasno zbog čega je zatvoren ulaz sa glavne ceste, kažu roditelji koji su se osim nama obratili gradskom komunalnom odjelu i Uredu gradonačelnika.
U komunalnom odjelu rekli su im kako kolni prilaz zatvoren rampom nema uporabnu dozvolu. No, čisto sumnjamo da takvu dozvolu ima kozja staza od groblja prema dvorani, a ako je i ima, treba je ukinuti jer ne može zadovoljavati ni najminimalnije racionalne uvjete korištenja.
A ako je rampa postavljena zbog onih koji iz smjera rotora kod Parensa nepropisno skreću prema dvorani, onda su zbog neodgovornih vozača kažnjeni svi, sportaši i roditelji, umjesto da policija radi svoj posao, kažu čitatelji koji su nam poslali i video snimku vožnje raskopanom stazom.
[yt2]
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti