Treći Europski dan jednakih plaća

Hrvatska i svijet
27.02.2013 22:26
B.Ž.
1
1
Europska komisija objavila je da je razlika u visini plaća žena i muškaraca u Europskoj uniji 16.2%. To znači da žene moraju raditi 59 dana duže da bi zaradile istu plaću kao i muškarci u protekloj godini. Europski dan jednakih plaća stoga se obilježava 28 veljače 2013, odnosno 59. dan od početka godine.
Obilježavanjem Dana jednakih plaća upozorava se na razlike u plaćama između žena i muškaraca za posao iste vrijednosti i na mjestima iste složenosti i odgovornosti. Nacionalni statistički pokazatelji razlika u plaćama utječu na izračun pa se Dan jednakih plaća obilježava i u travnju u zemljama s najvećim razlikama u primanjima.
U Hrvatskoj je službeni jaz u plaćama 10,6%. Ta je razlika i veća u nekim djelatnostima s pretežito ženskom radnom snagom poput osiguranja i financijskog poslovanja, zdravstva i socijalne skrbi te prerađivačkoj industriji. Jednaka plaća znači jednaku naknadu za istu vrstu posla, istu složenost, odgovornost i rad iste vrijednosti. Važećim hrvatskim zakonodavstvom takva vrste diskriminacije je zabranjena.
Najčešći razlozi za razlike u plaćama između žena i muškaraca:
· Vrijednost rada kojeg obavljaju žene je podcijenjena
· U profesijama u kojima je veći udio žena, plaće su niže od nacionalnog prosjeka
· Žene češće prekidaju radni staž zbog obiteljskih obveza
· Žene u prosjeku zarađuju manje jer muškarci uglavnom rade u bolje plaćenim sektorima i na bolje plaćenim radnim mjestima
· Žene se često susreću sa “staklenim stropom” i otežano im je napredovanje na bolje pozicije iako imaju iste kvalifikacije kao i muškarci
· Zbog stereotipa i čvrsto ukorijenjenim rodnim ulogama još uvijek posao dijelimo na “muški” i “ženski”.
Različitim javnim akcijama želi se ukazati da žene moraju raditi određeni broj dana duže da bi zaradile istu plaću kao i muškarci u prethodnoj kalendarskoj godini. Najčešće se na taj dan nose crvene torbe i crvene cipele da bi se upozorilo na stanje na bankovnim računima zbog nižih primanja, organiziraju se informativni punktovi na javnim mjestima i potiču prolaznici na razgovor o ovom problem. U kafićima i restoranima organizira se tzv. “Unhappy Hour” nakon radnog vremena te se nude popusti na jelo i piće u visini razlike u plaćama, trgovine se potiču na ukrašavanje izloga crvenim torbama, organiziraju se javne rasprave i radionice na temu borbe za jednake plaće u koje se uključuje udruge poslodavaca, sindikate, političare/ke, poznate osobe iz javnog života.
Europska komisija pokrenula je projekt „Jednakost se isplati“ kojim želi pružiti podršku onim poslodavcima koji su pokazali interes za uklanjanjem jaza u plaćama. Cilj projekta je učiniti ravnopravnost spolova i pitanje jednakih plaća „poslovnom temom“. Zbog demografskih promjena i starenja pučanstva, manjka stručne radne snage, inicijativom se želi omogućiti tvrtkama da lakše dođu do radnog potencijala žena. Projekt uključuje osposobljavanje tvrtki za uklanjanje jaza u plaćama čime se doprinosi ostvarivanju ciljeva Strategije Europa 2020 pri čemu je sudjelovanje žena na tržištu rada nužan preduvjet.
Komisija trenutno priprema izvještaj o primjeni Direktive 2006/54/EC o jednakim plaćama. Izvještaj će uključiti pokazatelje praktične primjene Direktive i prikaz rada sudstva u području zaštite prava na jednaku plaću. Pregled različitih neobvezujućih smjernica za poslodavce za rodno-neutralnu ocjenu poslova u tvrtkama kao i uvođenje unaprijeđenog sustava klasifikacije poslova, također će biti uvršteni u najavljeni izvještaj. Prihvaćanje izvještaja najavljeno je za ljeto 2013.
Za više informacija posjetite ovaj link .
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti