Trajni otisak: Fetalne stanice kao majčini tihi čuvari

Zdravlje
24.03.2024 07:20
D. Požarić
"Samo je jedna mama"
"Samo je jedna mama"
Izvor: DAL E
Studija objavljena u časopisu "Cell Migration from Baby to Mother" istražuje fenomen fetomaterijalnog mikrohimera, gdje male količine fetalnih stanica prelaze placentarnu barijeru tijekom trudnoće, ulazeći u majčino tijelo. Ovaj proces vjerojatno se događa u svim trudnoćama, a fetalne stanice mogu opstati u majčinom tijelu desetljećima, nalazeći se u raznim tkivima i organima poput krvi, koštane srži, kože i jetre. U miševa, fetalne stanice su pronađene čak i u mozgu.
Mikrohimerna fetalna stanica može imati važne posljedice za imunološki status žena, utječući na autoimunitet i toleranciju na transplantate. Razumijevanje kako fetalne stanice prelaze placentarnu i krvno-moždanu barijeru te kako migriraju u različita tkiva i diferenciraju se u više tipova stanica može napredovati u strategijama za intravenoznu transplantaciju matičnih stanica za citoterapijski popravak.
Fenomen mikrohimerizma, prisutnost malog broja genetski različitih stanica unutar pojedinca, obično se događa nakon transfuzije ili transplantacije, ali može se dogoditi i između majke i fetusa. Postoji sve više dokaza da fetomaterijalni mikrohimerizam traje cijeli život u mnogim ženama koje su rodile.
Fenomen fetomaterijalnog mikrohimerizma otvara nova vrata u razumijevanju kompleksnih interakcija između majke i fetusa, naglašavajući duboku povezanost koja prelazi fizičke granice. Otkriće da fetalne stanice mogu prelaziti placentarnu i krvno-moždanu barijeru te migrirati u razna tkiva majčinog tijela, gdje mogu opstati desetljećima, izaziva temeljito preispitivanje našeg razumijevanja imunološkog sustava i regenerativne medicine. Potencijal ovih stanica da utječu na autoimunitet, potiču toleranciju na transplantate i čak ciljaju mjesta ozljede za popravak tkiva sugerira da fetalne stanice mogu imati terapijsku vrijednost koja premašuje trenutačno shvaćanje. Dok istraživači nastavljaju istraživati mehanizme preko kojih se ove stanice kreću i integriraju u majčino tijelo, mogućnosti za razvoj novih terapeutskih pristupa, uključujući intravenoznu transplantaciju matičnih stanica, izgledaju obećavajuće.
Fenomen fetomaterijalnog mikrohimerizma ne samo da baca svjetlo na nevjerojatne biološke interakcije između majke i fetusa, već također ističe iznimnu dubinu veze koja postoji između majke i djeteta. Otkriće da fetalne stanice mogu migrirati kroz placentarnu barijeru i integrirati se u majčino tijelo, gdje mogu opstati desetljećima, potvrđuje koliko je povezanost između majke i djeteta snažna i trajna. Ova duboka veza ne samo da se očituje kroz emocionalnu i psihičku povezanost koju mnoge majke intuitivno osjećaju prema svojoj djeci, već i kroz stvarnu fizičku prisutnost dijelova djeteta unutar majčinog tijela. To nas podsjeća da, bez obzira na naše osobne puteve i odnose, svi mi imamo najdublju vezu s našom majkom – vezu koja se doslovno utkiva u tkanje našeg bića.
Fenomen mikrohimerizma tako otkriva ne samo čudo znanosti i biologije, već i poeziju ljudskog iskustva, naglašavajući snažnu i neprolaznu vezu koja majku i dijete čini jedinstveno povezanima od prvih trenutaka života pa nadalje. Stoga nije ni čudo što narodna mudrost kaže: "Samo je jedna mama" – fraza koja odzvanja s novom dubinom značenja u svjetlu ovih otkrića.
Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologinja, iscjeliteljica i terapeutkinja prirodne medicine te voditeljica Centra Zdravlja Harmonija
www.vjeverice.eu
www.nebeska-harmonija.hr
www.holisticka-harmonija.hr
www.connypetodenes.com
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti