Tko zna kako se troši novac za Košambru?

Lokalno
11.04.2009 00:00
D. Požarić
POREČ - Da su ovoga tjedna predstavnici nacionalnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na terenu provjerili kako se troši državni novac namijenjen sanaciji odlagališta komunalnog otpada Košambra, saznali smo na internetskim stranicama gradskog komunalca Usluge, koja njime upravlja.
Izvor kaže da je u gradskoj upravi održan sastanak na kojem su predstavnici upoznati s troškovima do sada izvedenih radova, a slijedio je obilazak Košambre. Navodno su predstavnici fonda bili zadovoljni. Preopćenitu i nadasve manjkavu informaciju pokušali smo dopuniti razgovorom s Rodoljubom Kosićem, direktorom Usluge. Saznali smo da su u nadzor stigle tri osobe - po jedna zadužena za financijsko praćenje investicija koje se sufinanciraju novcem iz fonda te za nadzor građevinskih radova, i njihova šefica, a najavile su se Gradu Poreču, ne Usluzi, budući da se novac za Košambru uplaćuje u gradski proračun.
Pitali smo Kosića i druge detalje s tog sastanka vezane uz odlagalište, čija bi sanacija najvećim dijelom trebala biti dovršena do kraja ovog mjeseca, ali nas je pokušao uputiti na komunalnog gradskog pročelnika Milana Lakovića, koji ne želi razgovarati direktno s potpisanom novinarkom, a ne odgovara danima niti na mailom poslana pitanja iz svoga resora. Uostalom, tvrtka na čijem je čelu Kosić vodi posao na Košambri pa smo inzistirali na informacijama iz toga izvora.
- Osnovni je ugovor potpisan na 14,8 milijuna kuna, do danas je fond uplatio 6,4 milijuna, a ukupno će, uz neke neizbježne dodatne radove i opravdani zahtjev za gradnjom sustava za pranje kamiona prije izlaska na asfalt, što nije bilo predviđeno, koštati oko 18,5 milijuna kuna. To su iznosi koji su spominjani na sastanku s pročelnikom Lakovićem, na kojem smo bili u ime Usluge Dino Mates i ja, rekao nam je Kosić. Navodno su financijski izvještaji bili prihvatljivi predstavnicama fonda, kao i mogućnost da se aneksom traži još nešto više od četiri milijuna kuna, za koliko će biti nepredviđenih radova. Kosić kaže da prijedlog aneksa ugovoru s osnovnom dokumentacijom i troškovnicima moraju dostaviti kroz osam dana za sjednicu Upravnog odbora fonda.
Zašto nitko nije obavijestio novinare o ovim dogovorima i sastancima, a riječ je o krajnje važnom projektu koji prati veliki interes građana, nismo uspjeli saznati.
S. MATEJČIĆ
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti