Tko je komu namještao Fazinku? - tonski zapisi iz akcije 'Maestro' otkrivaju zanimljive detalje o prodaji Fazinke

Lokalno
27.12.2008 00:00
D. Požarić
Izgradnja porečke dvorane na Žatika osigurana prodajom parcela na Fazinki
Izgradnja porečke dvorane na Žatika osigurana prodajom parcela na Fazinki
Piše Sniježana MATEJČIĆ
POREČ - Tijekom sudskog procesa protiv uhapšenih dužnosnika Hrvatskog fonda za privatizaciju i odvjetnika u akciji »Maestro« nedavno su u javnost izašli i prijepisi nekih razgovora koje su USKOK-ovi pouzdanici vodili s dužnosnicima HFP-a. Među njima je za Poreč relevantan dio koji se odnosi na prodaju zemljišta na Faziniki. Snimao ga je USKOK-ov pouzdanik Joško Kuzmanić dok je razgovarao s potpredsjednikom HFP-a Josipom Matanovićem.
Podsjetimo na okvir priče o Fazinki: Grad je ta 24 hektara zemljišta planirao kupiti bez natječaja od HFP-a za 12 milijuna kuna, ali je HFP raspisao natječaj na koji se Grad mogao javiti kao i bilo tko drugi. O tome tko će ipak kupiti zemljište, odlučivala je visina ponude i gospodarski program. Grad je na natječaju ponudio najmanje novca i, kako je rečeno, najbolji program, ali je u međuvremenu buknula akcija »Maestro« u kojoj su spominjani i mutni poslovi vezani za prodaju Fazinke. Nakon nekoliko mjeseci Vlada je odlučila da HFP tu zemlju ne proda, nego da ju bez naknade da Gradu, koji će prodajom parcela na Fazinki financirati gradnju sportske dvorane, dijela obilaznice, škole i dvorane na Finidi, rekonstrukciju dijela infrastrukture u povijesnoj jezgri i pročistač u Červar-Portu.
Grad namjestio zemljište »nekom HDZ-ovcu«
Vratimo se na tonski zapis USKOK-ovog pouzdanika. Potpredsjednik HFP-a Matanović u tom razgovoru kaže pouzdaniku Kuzmaniću da je na natječaj HFP-a za prodaju zemljišta u Poreču stiglo pet ponuda. Donosimo dio razgovora.
Matanović: »Neke dvi, tri privatne firme i ima ti ova jaka firma iz Poreča TIM 90. Ali, htio to Grad da se namjesti jednom HDZ-ovcu. Da Grad da najslabiju ponudu. I sad ti je frka ako će bit' ovdje, j…ga. Sad, kako će oni moć' objasnit' javnosti? Ovi će dignut' graju ako ne bude«.
Kuzmanić: »TIM, aha«.
Matanović: »K…, dignut će graju sto posto jer su dali najbolju ponudu, 24 milijuna kuna. A Grad 13,9«.
Dakle, Matanović tvrdi da je Grad Poreč namjerno dao nisku ponudu da bi zemljište namjestio »nekom HDZ-ovcu«, ali se upetljao TIM 90. One »dvi, tri privatne firme« koje spominje Matanović su, redom po veličini ponuda na natječaju: D. S. Vile iz Rovinja (20,11 milijuna), Bast osam iz Zagreba (19 milijuna) te Cromis Agro iz Zagreba (17 milijuna kuna). Zemljištu je početna natječajna cijena bila 12,68 milijuna kuna, a procjenu je, kako nam je sam rekao, za HFP obavio Edo Kos, član Gradskog poglavarstva zadužen za prostorno uređenje i komunalni sustav te prvi čovjek IDS-a Poreča.
Kako je Matanović najavio u razgovoru, za koji nije znao da se snima, stvarno se podigla ogromna buka nakon što su otvorene ponude na natječaju za prodaju zemljišta - ali nije je podigao TIM 90, nego Grad. Gradonačelnik Edi Štifanić optužio je direktora TIM-a 90 Darka Požarića zbog korištenja, navodno, povlaštenih informacija koje je o planovima Grada imao dotadašnji IDS-ov koalicijski partner u Gradu SDP (čiji je Požarić član) i zbog »ulaska u kazneni prostor Grada« te javno prijetio penaliziranjem. Bilo je logično tada pitati, što smo i učinili, zašto se gradonačelnik obrušio samo na TIM 90, kada je druga najveća ponuda bila ona D. S. Vila, čiji su suvlasnici tada bili Dragan Radolović i Slaven Tintor.
Radolović je vlasnik jedne od najvećih agencija za promet nekretnina u Poreču, Istra Bavaria Agentura, a njegov mlađi brat bio je član Predsjedništva porečkog IDS-a do prije nekoliko godina, kada je nestao iz Poreča. Na dan kada je zaključivan natječaj HFP-a, kako smo tada saznali od TIM-ove odvjetnice Asje Piplović, jedne od uhapšenih u akciji »Maestro«, Edo Kos je kao predstavnik Grada Poreča bio u HFP-ovu uredu i na hodniku čekao da stigne ponuda D. S. Vila. Piplović nam je tada rekla da nitko nije znao koliko je visoka TIM-ova ponuda jer ju je ona predala pola sata prije zaključivanja natječaja.
Nagrada »svojim ljudima«?
Dakle, moguće je da je Grad zaigrao igru s Radolovićem, premda nam je gradonačelnik Edi Štifanić tada izjavio da Radolovića ne pozna, da ne zna za njega i da ga nikada nije vidio. Ali, valjda ne mora gradonačelnik sve znati i biti u sve upućen. Kada smo ga pitali da komentira Matanovićevu izjavu da je Grad namještao Fazinku nekom HDZ-ovcu, Štifanić nam je rekao: »Oštro demantiram. Nikad! To je od prvog trenutka bilo predviđeno za Grad«.
Za komentar smo pitali i Požarića, koji nam je rekao: »Ne mogu vjerovati da bi se Grad u tako nešto upustio, ali prijepis snimka me, priznajem, zbunjuje«.
Nesumnjivo je zbunjujuća mogućnost da Grad »namješta zemljište HDZ-ovcu«. Bilo bi, valjda, manje zbunjujuće da ga namješta IDS-ovcu. Ali, iz izvora koji žele ostati anonimni saznajemo detalje koji bacaju drugačije svjetlo na eventualno namještanje. Dakle, prema tim izvorima, gradska vlast je, kada je bilo jasno da neće dobiti Fazinku bez natječaja, tim zemljištem planirala nagraditi »svoje ljude«, IDS-ove prvoborce poduzetnike, ali posredno. Zemljište vrijedno barem 220 eura po kvadratu (koliko je nedavno licitirano za tri parcele) bi na natječaju kupio netko u dogovoru s gradskim vlastima po 20-ak eura za četvorni metar pa prodao odabranima, recimo za dvostruko, a zaradile bi obje strane. Grad bi, na kraju, sportsku dvoranu, obilaznicu i školu gradio, kao i do sada, kreditima i mrvicama pomoći iz državne blagajne, kad već zemljište nije dobio besplatno, kako je prvotno bilo dogovarano.
A o kojem je posredniku, moguće HDZ-ovcu riječ? Sve ukazuje na D. S. Vile, ali Radolović nije član HDZ-a. Za njegova kompanjona Tintora, porečkog zeta porijeklom iz Zadra, nismo uspjeli saznati je li član HDZ-a, ali ponovno iz izvora koji žele ostati neimenovani, saznajemo da je usko povezan sa samim vrhom stranke, navodno Grgom Ivezićem, nekadašnjim potpredsjednikom HFP-a. Istinita je i priča koja kruži Porečem da Tintorova sestra (Helga Draženović, op. a.) radi kao tajnica u Uredu predsjednika Vlade Ive Sanadera. Je li to ta HDZ-ova veza? Nesumnjivo je jedino da su 14. studenog 2006. godine (nekoliko mjeseci prije nego što je HFP raspisao natječaj o prodaji Fazinke) Radolović i Tintor osnovali dva poduzeća, a u svakom od njih imali su po 50 posto udjela. Poduzeća su se zvala D. S. Vile i D. S. Polimeri, a i sjedišta su im bila na istoj adresi: Rovinj, De Amicis 5. Svaki je unio po 10.000 kuna kapitala u svako poduzeće. Suosnivači su se podijelili 31. listopada: mijenjan je društveni ugovor, kako se može vidjeti u arhiviranim dokumentima sudskog registra u Pazinu, pa je Radolović ostao jedini vlasnik D. S. Vila sa sjedištem u Rovinju, a Tintor jedini vlasnik D. S. Polimera sa sjedištem u Grožnjanskoj 18 u Poreču. Višekratni pokušaji da od Radolovića ili Tintora dobijemo komentar nisu uspjeli.
Edo Kos oštro demantira namještanje
Gradonačelnik Štifanić kaže da je dobro poznavao Radolovićeva brata, ali da ni Dragu Radolovića ni Tintora nikada nije upoznao, niti s njima razgovarao, no da je čuo da Titorova sestra radi u Vladi.
- Jamčim da to nema veze s Gradom Porečom. To ne može biti istina. No, da je bilo svega oko Fazinke, priznao mi je i potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Rekao mi je: »Nema tko nije zvao za tu zemlju. I SDP-ovci, i moji, i tvoji«. Nisam ga pitao tko su njegovi, a tko moji, ali što se mene tiče, u ovoj priči o namještanju nema ništa istinitoga, rekao nam je gradonačelnik. Doduše, s našom primjedbom da on ne mora nužno sve znati se složio, premda je dometnuo da ne zna tko bi to iza njegovih leđa mogao nekome namještati zemljište za koje je Grad životno zainteresiran.
Edu Kosa smo pitali koja je bila njegova uloga na dan otvaranja ponuda u HFP-u, odnosno je li čekao da stigne ponuda D. S. Vila.
- Donio sam u Fond ponudu Grada i onda izašao i sjeo na klupu na porti da sačekam otvaranje ponuda. U jednom trenutku je do porte sišla Sandra Lihtar, zaposlena u HFP-u, koju sam poznao s ranijih sastanaka u Fondu. Pozdravila me i rekla da ju je predsjednik poslao da na vratima dočeka čovjeka s ponudom i uputi ga kamo je mora odnijeti. Tada je stigao Tintor, kojega površno poznam iz Poreča. Zajedno smo otišli u ured u kojem su trebale biti otvorene ponude. Osim mene i Tintora, otvaranju ponuda prisustvovala je Asja Piplović, tada kao odvjetnica TIM-a 90. To je bila moja uloga toga dana. Nisam pojma imao da će još netko osim TIM-a 90 dati ponudu, ispričao je Kos. I on oštro demantira mogućnost da je Grad bilo kome namještao prodaju zemljišta i to argumentira na sljedeći način: »Par dana prije nego što je Vlada odlučila dati zemljište Gradu bez naknade s gradonačelnikom sam bio kod Polančeca i on nam je rekao da su veliki pritisci zbog toga zemljišta, da se po Zagrebu priča da Grad to namješta TIM-u 90, a da iz Poreča dolazi priča da namještamo nekom HDZ-ovcu. To su opasni igrači«.
Kos podsjeća na činjenicu da je zbog porečkog zemljišta vjerojatno podmetnuta bomba u njegov automobil, za što do danas nitko nije optužen. »O eventualnom namještanju zemljišta na Fazinki, ili bilo kojega u Poreču, nitko nije mogao ozbiljno razgovarati ni s kim drugim osim s gradonačelnikom ili sa mnom. Tvrdim da nas dvojica nismo namještali prodaju, a vi mi možete vjerovati ili ne. U svakom slučaju, barem će dio istine, nadam se, izaći na vidjelo u sudskom postupku uhapšenima u 'Maestru'«, konstatira Kos.
Grad još nije »omastio brk«
Ako su mislili kupiti Fazinku, Radolović i Tintor ostali su kratkih rukava zbog veće ponude TIM-a 90, ali i mutnih poslova i korupcije u HFP-u. Ni Grad još nije »omastio brk«, premda za Fazinku nije morao dati ni kune. Dio od 24 hektara zemljišta koji je pokriven DPU-om servisno-uslužne zone gradonačelnik je obećavao prodati za 216 milijuna kuna, što bi bilo dostatno za financiranje sportske dvorene na Žatiki i ostala četiri projekta koja su se obvezali financirati prodajom zemljišta na Fazinki. Do sada je u proračun stigao tek 41 milijun kuna od Plodina (zemljište platili na prvom natječaju 330 eura po četvornom metru) i Lidla (kupili zemljište za 350 eura po četvornom metru), a splitska tvrtka Krosna za tri je parcele na Fazinki ponudila oko 50 milijuna kuna, ali nije potpisan ugovor - Grad najprije treba promijeniti DPU, odnosno predvidjeti mogućnost spajanja tih parcela u jednu radi gradnje velikog trgovačkog centra. Gradonačelnik Štifanić kaže da s Krosnom ima potpisan obvezujući predugovor i garanciju Zagrebačke banke na 600.000 eura. Do 3. siječnja Krosna, odnosno nova tvrtka koju su osnovali upravo zbog gradnje centra u Poreču, koja se zove Poreč centar, trebala bi Gradu dostaviti idejno rješenje zgrade, koje bi bilo temelj za izmjenu DPU-a.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti