Tjedan botaničkih vrtova: Trava nije trava

09.06.2015 10:12
Mihaela Peruško
1
1
Zelene površine po kojima koračamo nazivamo jednostavno - travom, ali učenici 1. razreda agrotehničarskog smjera znaju bolje. Učenjem agrobotanike pomnije su upoznali biljke i sada znaju da se one razvrstavaju u porodice, a jedna od njih je i porodica trava ( Poaceae ).
Trave čine 50% biljnih vrsta livada, pašnjaka i travnjaka, dok ostatak čine biljke iz drugih porodica kao što su glavočike (tratinčica i maslačak), usnače (majčina dušica, kadulja), štitarke (kim) i mnoge druge. Jedna od tema radionice pod nazivom Trava nije trava , koja se održavala i u institutu, bila je prepoznavanje specifičnih osobina pojedinih trava.
Čitavog tjedna odvijale su se radionice za one najmlađe, vrtićki uzrast, ali i starije - srednjoškolce. Radionice su bile otvorenog tipa, ne samo za djecu i učenike škole, već i širu zajednicu. Naša škola smještena je uz bujnu vegetaciju: okružena botaničkim vrtom, maslinikom, vinogradom te šumicom Sv. Marka - idealan teren za učenje.
Glavni dio tematske radionice Trava nije trava ipak se održavao u botaničkom vrtu, gdje su se okupili srednjoškolci iz različitih smjerova, ne bi li od svojih mladih agrobotaničkih stručnjaka saznali nešto više o zelenom okruženju. Učenici su tako ispred plastenika, između ostalog, pokazali kako razmnožiti ružmarin iz reznica. Nadalje, uz pomoć profesorica Marković i Čanić , identificirali su različite vrste trava i drugih biljaka te ih svrstavali u srodne skupine. Upoznali su njihovu hranidbenu vrijednost (kako za ljude, tako i za životinje) te možebitne opasnosti koje se javljaju prilikom krivog prepoznavanja biljnih vrsta. Naposljetku, naučili su da čak niti ona poznata trava , nije trava.
Osim zabave i druženja kroz učenje, cilj radionice bio je prepoznavanje različitosti u sličnostima, odnosno bolje snalaženje u zelenom okruženju, u čemu su, sudeći po pozitivnim reakcijama, svakako uspjeli.
Ivan Čupić

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti