Tiskovna konferencija Mladi Hrvatske narodne stranke

Lokalno
10.02.2005 00:00
Izvor: HNS/Mx
Mx
Priopćenje za javnost

Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji Mladi Hrvatske narodne stranke – Liberalnih demokrata Istre, predstavili su rezultate ankete koju su tijekom siječnja mjeseca ove godine provodili među mladim građanima Istre.
Cilj ankete je bio dobiti sliku kako mladi provode svoje vrijeme, kakvi su njihovi politički stavovi i koje su mogućnosti za unapređenje aktivnosti namijenjenih mladima.Anketa je provedena na uzorku od 474 mladih u rasponu od 18 do 30 godina, a prosječna dob ispitanika je 24 godine. Anketa je provođena putem anketnog listića i putem Interneta. Anketa je provedena u svim mjestima u Istri, kako u gradovima tako i u selima, te na obali i u unutrašnjosti Istre. Najviše anketiranih je studenata i stalno zaposlenih dok je 12% njih nezaposleno, a čak je 17% anketiranih na privremenom radu.
Na pitanje kako provode slobodno vrijeme najviše ih je odgovorilo da se druže s prijateljima u kafićima, čitaju knjige, novine i časopise te koriste se internetom. Gotovo 84% ispitanika drži da nema ili da uopće nema sadržaja za mlade. Većina smatra da je najveći problem u nedostatku centara za mlade, prostora za rekreaciju, te udruga za mlade. Gotovo 90% anketiranih mišljenja su da gradske vlasti nedovoljno ili uopće ne skrbe o potrebama mladih. Čak 72% mladih rado bi dio svog slobodnog vremena provelo radom u udrugama za mlade u kojima bi se najviše voljeli baviti kulturom i humanitarnim aktivnostima.
Zanimljivo je da bi se čak 42% ispitanih uključilo u rad podmladka neke od političkih stranaka. Pritom mladi najviše preferiraju HNS, IDS, Zelene i SDP, a prag kod mladih prošao bi jedino još HDZ.
Čak 78% mladih izaći će na lokalne izbore, a većina njih od 57% zna za koga će glasati. Najodlučniji su bili redom glasači HNS-a, IDS-a i SDP-a, dok su najneodlučniji glasači Zelenih, te mladi iz Pule i Poreča.
Većina ih se slaže s tvrdnjom da mlade ne zanima politika i rad političkih stranaka, a gotovo polovica ih misli da su političari nečasni ljudi i da gledaju samo svoje interese. Smatraju da bu se interesi mladih više poštivali kada bi im se dao veći prostor i utjecaj u politici. Gotovo svi su mišljenja da bi stranke morale dati više prostora nestranačkim osobama i stručnjacima, a većina smatra da izlaskom na izbore mogu utjecati na političke prilike u gradu gdje žive. Skoro svi će glasati po svom uvjerenju, a ne za stranku ili koaliciju za koju budu glasali njihovi ukućani.
Gotovo svi smatraju da gradonačelnika treba birati izravno, a ne s lista političkih stranaka ili koalicija.
Ova anketa Mladih HNS-a je priprema za izborni program koji mladi pripremaju za Koaliciju Istra. Niz prijedloga i ideja koje su mladi iznijeli u anketama biti će nam od zančajne koristi. Ono za što ćemo se založiti u slijedećem razdoblju prvenstveno će biti ublažavanje razlika u školama i obrazovnog stanadarda od škole do škole. Založit ćemo se za uvođenje besplatnih udžbenika u osnovnim školama te za besplatan prijevoz za srednjoškolce. Založit ćemo se za donošenje zakona o vijećima mladih te za njihovo osnivanje po svim gradovima u Istri.
Pred izbore poradit ćemo na upoznavanju mladih o radu njihovih predstavnika u lokalnim vlastima te ih upozoriti na njihovu odgovornost i važnost izlaska na izbore.

Glasnogovornik:

Leverić Alen
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti