Terapeutski učinak plišane igračke na odrasle: Zašto svatko treba imati svog "plišića"

Zdravlje
19.06.2024 09:46
Conny Petö Đeneš
Terapeutski učinak plišane igračke na odrasle
Terapeutski učinak plišane igračke na odrasle
Izvor: Osobna arhiva
U sve bržem i stresnijem svijetu, mnogi traže načine kako bi se nosili s anksioznošću, stresom i osjećajem usamljenosti. Jedan od iznenađujućih, ali vrlo učinkovitih načina za postizanje emocionalne ravnoteže i smirenosti je korištenje plišanih igračaka. Iako se plišane igračke obično povezuju s djecom, sve više odraslih prepoznaje terapeutske koristi koje mogu donijeti.
Povratak u djetinjstvo i nostalgija
Jedan od ključnih razloga zašto plišane igračke imaju terapeutski učinak na odrasle je njihova sposobnost da evociraju osjećaje nostalgije i sigurnosti iz djetinjstva. Mnogi od nas imaju sjećanja na omiljenu plišanu igračku koja nas je pratila kroz teške trenutke, pružajući osjećaj utjehe i sigurnosti. Vraćanje tim sjećanjima može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti, pružajući nam osjećaj kontinuiteta i stabilnosti.
Smanjenje stresa i anksioznosti
Istraživanja su pokazala da dodirivanje i grljenje plišanih igračaka može smanjiti razinu kortizola, hormona stresa, u tijelu. Ova jednostavna aktivnost može imati trenutni umirujući učinak, pomažući nam da se opustimo i osjećamo sigurnije. U trenucima visokog stresa, grljenje plišane igračke može djelovati kao prirodni umirujući mehanizam, pomažući nam da se ponovno povežemo sa svojim unutarnjim mirom.
Povezanost i empatija
Plišane igračke mogu također pomoći u jačanju osjećaja povezanosti i empatije. Držanje i briga o plišanoj igrački može nas podsjetiti na važnost njege i brige, kako za druge, tako i za sebe. Ova vrsta simbolične interakcije može pomoći u jačanju emocionalnih veza i razvijanju dublje empatije prema sebi i drugima.
Poboljšanje kvalitete sna
Mnogi odrasli pate od problema sa spavanjem, uključujući nesanicu i nemiran san. Plišane igračke mogu pomoći u stvaranju mirnog i sigurnog okruženja za spavanje. Držanje plišane igračke tijekom noći može pružiti osjećaj sigurnosti i udobnosti, pomažući vam da se opustite i lakše zaspite. Studije su pokazale da ova vrsta emocionalne podrške može značajno poboljšati kvalitetu sna, što je ključno za cjelokupno zdravlje i dobrobit.
Povećanje samopoštovanja i samopouzdanja
Posjedovanje i briga o plišanoj igrački može također pomoći u jačanju samopoštovanja i samopouzdanja. Ova vrsta emocionalne podrške može nas podsjetiti na našu unutarnju snagu i sposobnost da se nosimo s izazovima. Kada se osjećamo voljeni i podržani, čak i kroz simboličnu figuru plišane igračke, lakše je razviti pozitivan pogled na sebe i svoje sposobnosti.
Terapija plišanim igračkama
U mnogim terapeutskim okruženjima, plišane igračke se koriste kao alat za olakšavanje emocionalne komunikacije i podršku u procesu terapije. Na primjer, plišane igračke mogu pomoći pacijentima da se otvore i izraze svoje osjećaje na način koji bi inače bio težak ili neugodan. Ova vrsta simbolične terapije može biti posebno korisna za osobe koje se bore s traumom, depresijom ili anksioznošću.
Povezivanje s unutarnjim djetetom
Jedan od ključnih aspekata emocionalnog zdravlja je sposobnost povezivanja s našim unutarnjim djetetom. Unutarnje dijete predstavlja dio nas koji je spontan, kreativan i neiskvaren vanjskim očekivanjima i pritiscima. Plišane igračke mogu poslužiti kao most do tog dijela nas samih. Kada se igramo ili jednostavno držimo plišanu igračku, dopuštamo si trenutak povratka u stanje nevinosti i radosti iz djetinjstva. Ovo može biti iznimno terapeutsko, jer nas podsjeća na jednostavne užitke i bezbrižnost koju smo osjećali kao djeca. Povezivanje s unutarnjim djetetom kroz plišane igračke može nam pomoći da se opustimo, smanjimo stres i ponovno otkrijemo radost i maštu u svakodnevnom životu.
Nema ničeg nenormalnog ili djetinjastog u posjedovanju plišane igračke
Mnogi odrasli se možda osjećaju neugodno ili smiješno zbog ideje posjedovanja plišane igračke, smatrajući da je to nešto rezervirano za djecu. Međutim, nema ničeg nenormalnog ili djetinjastog u tome da odrasla osoba koristi plišane igračke kao izvor utjehe i emocionalne podrške. S obzirom na sve veći broj istraživanja koja potvrđuju terapeutske učinke plišanih igračaka, važno je razbiti stigmu koja ih okružuje. Odrasli imaju pravo na emocionalnu podršku i udobnost, baš kao i djeca. Posjedovanje plišane igračke ne čini vas manje odraslom ili zrelom osobom; naprotiv, pokazuje vašu sposobnost da prepoznate i zadovoljite svoje emocionalne potrebe. U suvremenom svijetu, gdje se mentalno zdravlje sve više prepoznaje kao ključno za opću dobrobit, normalizacija upotrebe plišanih igračaka među odraslima može biti korak prema zdravijem i sretnijem društvu.
Zaključak: Zašto svatko treba imati svog "plišića"
U konačnici, plišane igračke nude jednostavan, ali moćan način za poboljšanje emocionalnog i mentalnog zdravlja odraslih. Bez obzira na to je li riječ o smanjenju stresa, poboljšanju sna, jačanju samopoštovanja ili jednostavno pružanju osjećaja utjehe, plišane igračke mogu igrati značajnu ulogu u našem svakodnevnom životu. U svijetu koji je često prepun izazova i stresa, svatko bi trebao imati svog "plišića" – malu, mekanu podršku koja nas podsjeća da je u redu tražiti utjehu i brigu, bez obzira na našu dob. Prihvaćanje plišanih igračaka kao dijela vašeg života može biti čin samoprihvaćanja i brige o sebi. Svaki pojedinac zaslužuje osjećati se voljeno, podržano i sigurno, bez obzira na dob. Ako plišana igračka može pružiti te osjećaje, nema razloga da se to ne prihvati i cijeni kao valjan oblik emocionalne podrške.
Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologinja, iscjeliteljica i terapeutkinja prirodne medicine te voditeljica Centra Zdravlja Harmonija
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti