Tequila "otišla" za 152.000 kuna u parodiji zvanoj "javni natječaj"

Lokalno
29.06.2009 00:00
D. Požarić
1
1
Sa početnih 20.000 kuna koliko je Grad Poreč tražio za najam parcele na kojoj se tijekom proteklih godina nalazio kultni beach bar Tequila, omiljeno okupljalište Porečana za čije se otvaranje prošle godine javnost borila putem našeg portala i foruma, konačna se ponuđena cijena zaustavila na vrtoglavih 152.000 kuna ponuđenih od tvrtke koja je pobijedila na natječaju.
Bio bi to samo jedan u nizu natječaja koji se svake godine održavaju u organizaciji Grada, da se daleko prije njegova održavanja gradom nije pronijela priča o tome da je budući najmoprimac odavno poznat. Potaknuti tim pričama, u nekoliko smo navrata od Grada tražili informacije o tome kad će natječaj izaći, ali se sve protegnulo na nekoliko tjedana, a natječaj je svjetlo dana ugledao dobro sakriven na oglasnoj ploči grada, bez da se o tome informacija pojavila igdje drugdje, pa ni na web stranicama Grada. Posljednja informacija koju smo dobili na tu temu bila je usmena: natječaj će izaći kad se odgovorna osoba vrati sa godišnjeg odmora na posao.
Iz dana u dan pratili smo oglasnu ploču i naposlijetku odustali od čekanja, misleći da se od natječaja odustalo, a onda su nam čitatelji javili da je on ipak objavljen. Tek smo 18.06. na novi upit Gradu dobili prvu pismenu informaciju o tome da se natječaj od 12.06. nalazi na oglasnoj ploči i da je u tijeku (kao da to nismo i sami znali).
Natječaj je zaključen 19.06, u petak, baš prije praznika, nakon čega su se ponude nalazile na nečijem stolu sve do utorka, budući je ponedjeljak bio neradni dan.
26. lipnja od Grada dobijamo informaciju o zaključenom natječaju, iz kojeg se vidi da su se ponude kretale od 60.000 kuna, preko 82.600 pa sve do 127.700 i astronomskih 152.500 kuna.
Najboljom je ponudom tako natječaj dobila tvrtka Unica d.o.o. iz Veleniki, u vlasništvu Đanija Puniša.
Zbog mnogih sumnji iskazanih među našim čitateljima, od kojih su nam neki poslali e-mailove sa podacima o natječaju i prije nego su rezultati objavljeni, pitali smo Grad zašto u natječaju nije objavljeno mjesto i vrijeme otvaranja ponuda, te zašto ponude nisu otvorene u prisutnosti ponuditelja, a odgovoreno nam je da " Pravilnikom o korištenju javnih površina nije utvrđeno da pri otvaranju ponuda moraju biti prisutni ponuđači, te da je ponude otvaralo povjerenstvo koje je odredio gradonačelnik i uz njegovo prisustv o".
No, nama to djeluje kao zamagljivanje istine, jer odredbe Pravilnika o korištenju javnih površina ne mogu poništiti Uredbu o načinu izrade i postupanju sa dokumentacijom za nadmetanje i ponudama koju je 24. siječnja prošle godine donijela Vlada Republike Hrvatske u kojoj u članku 16. stavak 1, točka 13. izrijekom spominju ovlašteni predstavnici naručitelja i ponuditelja (dakle, Grada i zainteresiranih za najam) čije primjedbe trebaju ući u Zapisnik o otvaranju ponuda, kao što se u točki 2. istog članka kaže da će zapisnik biti odmah stavljen na uvid, provjeru sadržaja i potpis nazočnim predstavnicima ponuditelja.
Grad je, dakle, lagao, a činjenica je da je Tequila vrlo unosan posao kad se za period od 1. srpnja do 30. rujna isplati najam od 1.652,17 kuna po danu, uz uvjet da objekt radi svaki dan i da ne bude nikakve kiše ili lošeg vremena. Osim toga, astronomska ponuda i nepozivanje ponuđača na otvaranje ponuda sugeriraju mogućnost koruptivnog djelovanja, zbog čega bi, kao i zbog prigovora naših čitatelja, natječaj trebalo ponoviti. Jer, jednostavno je previše ljudi baratalo informacijama koje su potvrđene nakon natječaja, pa sve skupa djeluje tužno, kako je u svojem e-mailu našoj redakciji napisala jedna čitateljica, koja nas je naknadno zamolila da sadržaj ne objavljujemo.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti