Tehnički pregled po novim eko-normama od 01. listopada i u našem gradu

Mozaik
08.10.2004 00:00
Izvor: Matrix/dp
D. Požarić
1
1
1

Od 1. listopada tehnički se pregled vozila obavlja strože nego dan ranije. Već više puta najavljivana pa odgađana primjena zakona i ovoga je puta ublažena jer se Vlada boji da bi eliminacijom svih krševa sa ceste izazvala socijalne nemire većih razmjera, obzirom na to da se u lošim vozilima voze upravo oni koji imaju najslabiji životni standard.

Izaberem ja tako popodnevne sate i računam sa manjom gužvom, kad tamo 12 automobila ispred mene. Nakon čekanja koje je trajalo 2 sata i 15 minuta, ispred mene se našla jedna Zastava 128 sa simpatičnim barbom za volanom. Njegov je alkoholizirani ljubimac "napuhao" 7.1% pa mu je saopćeno da je to daleko više od dopuštenih 4.5% te da je na tom ispitu zrelosti - pao. Barba je bio prilično ljut jer mu je ta Zastava jedino vozilo koje ima a potrebna mu je kako za posao tako i za odvoženje njegove šjore nediljon na kafe. No, što je - tu je.

Obzirom na to da vozim Nijemca novijeg datuma rođenja, nisam se jako prestrašio i bio sam u pravu: prošao sam na testu bez treptaja oka.

U razgovoru sa radnikom zaposlenim na tehničkom pregledu vozila doznao sam da je i on nezadovoljan primjenom novog-starog zakona a osnovni je argument to što se to u inozemstvu radi jednom u pet godina dok se kod nas vlasnike vozila na to prisiljava svake godine. Također, optužuje državu da je nepoduzimanje mjera za kontrolu čistoće goriva velikim krivcem za neprolazne ocjene na eko-testu. Rekao mi je da će malo koji Yugo proći taj test i da je nemoralan pokušaj države da se na tako perverzan način riješi "suvišnih" vozila danas kad malo tko od onih koji voze stare automobile ima novaca makar i za učešće u kreditu.

No, kako se kod nas malo što temelji na zdravoj logici (u friškom nam je sjećanju donošenje 0.0% zakona) i razumu (gdje u saborskim klupama vidite i trunku razuma? Pa oni pričaju o dimenzijama vlastitih guzica!), ostaje nam samo da se snalazimo kako znamo i pokušamo izvrdati lude zakone, ili im se povinovati i plaćati harač za ulazak u EU, dok moćne SAD koje proizvode jednu trećinu ukupnog zagađenja i ne razmišljaju o smanjenju emisije štetnih plinova. Sigurno će mala Hrvatska utjecati na to da ozonski omotač ozdravi. Hmda.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti