TEDx Pula: Istra kao mjesto bezvremenske inspiracije

Istra
17.10.2015 21:14
D. Požarić
Dio organizatora i predavača u predvorju kina Valli (Danilo MEMEDOVIĆ)
Dio organizatora i predavača u predvorju kina Valli (Danilo MEMEDOVIĆ)
Kino Valli bilo je danas mjesto održavanja zanimljive konferencije TEDx, prve takve u Puli i Istarskoj županiji, a koja je, prema poznatoj licenci TED, okupila govornike iz različitih polja ljudskog djelovanja i znanja koji su okupljene proveli kroz teme mitologije, povijesti, sporta, ekonomije, filozofije, psihologije, astronomije, umjetnosti i drugih područja. Zajednička tema bila je "Bezvremenska inspiracija - Istra… jučer… danas… sutra". Događaj je podijeljen u tri, nazovimo ih, vremenske cjeline u kojima su teme bile vezane prvo za prošlost, onda za sadašnjost te potom za budućnost Poluotoka.
Neka od predavanja podsjećala su na prave motivacijske govore. Veći dio od petnaestak govornika nastupio je uživo u dvorani, dok je manji dio, prethodno snimljenih, predavanja emitiran na platnu pulskog kina. Tako je konferenciju snimljenim predavanjem otvorio Davor Šišović koji je govorio o ljudima koji su u Istri našli nadahnuće za svoja umjetnička djela ili izume pa je tako, na primjer, Vladimir Nazor ovdje dobio ideju za svog "Velog Jožu", a u Istri Josef Ressel izumio epohalni brodski vijak.
Toga, dakako, ima još, od Casanove do Jure Granda i Parenzane. Povijest, ali svoje obitelji, bilo je nadahnuće Ekatarini Smoković koja se u Istru doselila iz Rusije. Ona se bavi poviješću obitelji Smoković jednostavno zato što je to obogaćuje te je nastupivši u kinu Valli poručila i drugima da pokušaju istražiti svoje porijeklo. Alida Perkov je pak krenula od povijesti, ali brzo došla do sadašnjosti govoreći o ženama poduzetnicama, prisjetivši se kako su 1872., u tada novootvorenoj rovinjskoj tvornici duhana počele raditi prve tabakine, preko poslijeratnog socijalizma koji je uveo rodnu ravnopravnost do današnjeg tržišnog sustava.
- Ako baš osjećaš želju da budeš sama sebi šefica i da možeš raspolagati slobodnim vremenom, idi u to, ali prethodno se dobro informiraj, educiraj i iskoristi poticaje, rekla je Perkov.
Prvi dio zaokružen je zanimljivim snimljenim predavanjem s ted.coma, koji je održao Jinha Lee iz Samsunga, o širenju mogućnosti interakcije u radu s računalom, poručivši da "jedino što vas ograničava je vaša mašta". U segmentu "Istra danas" Manuel Angelini govorio je o svojem projektu kada je odlučio šutjeti na 48 sati, Paul O'Grady ispričao je kako je iz Irske došao u Istru i kako ga je to promijenilo
Naziv predavanja Korada Korlevića bio je "Znanost u njima", dok je poznata sportašica Jelena Vuković ispričala kako ostvariti svoje snove. "Čista inovacija" naziv je predavanja Marine Črnac, a Eugen Varzić govorio je o "Umjetnosti kao disanju". Marko Rojnić izlaganje je nazvao "Mozak - oko - film", a o ilustracijama je govorio Vedran Štimac. U dijelu "Istra sutra" sudjelovala je Vlatka Kolarović s temom "Druga perspektiva", Dean Boljunčić govorio je o tome što se događa "Iza scene", a Marko Bolković, koji voli raditi sa svjetlom i svjetlosnim instalacijama, što je pokazao organiziravši festival Visualia, u naslovu predavanja poručio je "I bi svjetlo".
Magistar ekonomije Alen Halilović je pak u zadnjem "živom" predavanju poručio "Dobro došli u novu ekonomiju", dok je peterosatna manifestacija, kroz koju je vodio Rade Radolović, završena prikazivanjem videa Dereka Siversa koji objašnjava "How to start a movement", odnosno "kako započeti pokret".
Nositeljica licence TEDxPula je Larisa Kontošić, a s njom su u timu još i Sandi Božac, Roberta Kontošić, Denis Taletović, Marijana Tadić i Amel Hadžipašić. Kako kažu na službenim stranicama, cilj im je širiti znanja i iskustva te ohrabriti ljude da dijele svoje priče koje mogu pomoći ili nadahnuti osobe u sličnim situacijama. Prezentacije s ove konferencije moći će se pogledati na YouTubeu. (M. RADIĆ)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti