Tajnoviti svijet javnih dražbi: uzak krug ljudi za malo novca gomila nekretnine i enormno se bogati

Hrvatska i svijet
23.01.2024 08:00
Izvor: Telegram
Ilustracija
Ilustracija
Autor: Jacek Abramowicz/Pixabay
Hrvatska je protekle dvije godine imala najveći rast cijena nekretnina u Europskoj uniji , a javnost se suočila s činjenicom da država nema rješenje za to da sve veći broj građana, posebice mladih obitelji, sebi ne može priuštiti kupnju kuće ili stana, dok se istovremeno slobodni stanovi razgrabe u rekordnom roku, piše Jagoda Marić u Telegramu .
Mimo tog tržišta u koje su uprte sve oči, izvan fokusa šire javnosti postoji tržište na kojem se trguje nekretninama koje su njihovi vlasnici izgubili u ovrhama ili stečajevima pa su sudovi naložili njihovu prodaju kako bi se namirili vjerovnici. Za takve se nekretnine provode javne dražbe, a taj je posao posljednjih osam godina bio vrijedan stotine milijuna eura.

Ovršene nekretnine budu i do 40 posto jeftinije

Na dražbama je u osam godina prodano 3.737 kuća, stanova ili stambenih zgrada i to za ukupno 324,7 milijuna eura. To je 73 posto njihove ukupne procijenjene vrijednosti koja je, kako nam otkriva Fina, bila 443,3 milijuna eura.
To znači da su u prosjeku te nekretnine postigle 27 posto nižu cijenu od njihove procijenjene vrijednosti. Ovršni zakon propisuje da se na prvoj dražbi nekretnina može prodati za četiri petine procijenjene vrijednosti, odnosno po 20 posto nižoj cijeni, dok se na drugoj dražbi cijena može spustiti za 40 posto.
Tako građani koji ne mogu platiti svoj dug gube i kroz dražbe, jer dobiju manje novca za otplatu preostalih obveza. Iz Fine napominju i to da jedan predmet prodaje može sadržavati više pojedinačnih nekretnina koje se sve prodaju po istoj cijeni. Primjerice, uz kuću se mogu prodavati i dvorište i gospodarske zgrade.
Ciijeli članak pročitajte ovdje .
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti