Svjetski dan ptica selica: Istražite migracije ptica na ušću Mirne

Lokalno
09.10.2023 20:02
kb
Povodom Svjetskog dana ptica selica, javna ustanova "Natura Histrica" poziva sve zainteresirane na promatranje ptica na ušću Mirne (Antenal), u subotu, 14. listopada od 10 do 15 sati. Ptice će biti promatrane durbinima i dalekozorima koje osigurava javna ustanova, a slobodno možete donijeti i svoje. Nije potrebno predznanje o ptičjim vrstama, već samo želja da vidite ptice izbliza i naučite nešto novo o njima.
Zbog lakše organizacije, mole se zainteresirani da svoje sudjelovanje najave do petka, 13. listopada u 18 sati, e-mailom na edu@natura-histrica.hr , putem FB poruke ili telefonom (098/13-03-962).

O Svjetskom danu ptica selica

Selidba ptica jedan je od fascinantijih prirodnih fenomena. Neke vrste, poput rđastog žalara, koji je veličine svega oko 25 cm, u jednoj godini dva puta prelete udaljenost od 16.000 km. Najdužu zabilježenu migraciju svakako ima arktička čigra koja tijekom godine može preletjeti i do 90.000 km. Mnoge vrste gotovo ni ne slijeću tijekom selidbe, dok su drugima potrebna povoljna mjesta za odmor i hranjenje tijekom iscrpljujućeg puta.
Svjetski dan ptica selica obilježava se dvaput svake godine - druge subote u svibnju i listopadu. To je prilika da se javnost upozna s pticama selicama, ali i s prijetnjama s kojima se susreću tijekom svog puta, nekad dugog i više tisuća kilometara.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana ptica selica: VODA

Ove godina glavna tema Svjetskog dana ptica selica je voda i njena važnost za ptičji svijet. Sva živa bića, pa tako i ptice, ovise o vodi. Prisutnost različitih vodenih i močvarnih staništa duž selidbenih putova osobito je važno za one vrste koje su i van sezone selidbe vezane uz takva staništa – ćurline, guske, patke, čaplje i druge.
Nažalost, pogodna vodena staništa smanjuju se zbog pretjeranog korištenja za ljudske potrebe, onečišćenja ili lošeg upravljanja vodnim resursima. To je dovelo u pitanje osiguravanje dovoljne količine i kvalitete vode za ljude ali i ostala živa bića.
Za ptice selice i najmanja močvara ili lokva može biti od presudne važnosti tijekom migracije jer na takvim mjestima mogu pronaći dovoljno hrane i sklonište za odmor prije nastavka puta. Stoga je osiguravanje mreže povezanih vlažnih staništa važno za opstanak takvih vrsta kao i za pravilno funkcioniranje ekosustava u cjelini.
U Istri su takva mjesta dolina Mirne, močvara Palud, dolina Raše, kao i lokve, te doline i poplavne livade manjih rijeka i potoka.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti