Svjetska nagrada za dizajn: Red Dot za projekt 'Knjiga koja štedi vodu" dr. sc. Elene Uljančić

Mozaik
18.08.2018 12:09
D. Požarić
1
1
Jedna od najdugovječnijih i najutjecajnijih institucija za vrednovanje radova u dizajnu i kreativnim komunikacijama, Red Dot communication award, nagradila je Studio Sonda iz Vižinade za rad na projektu “Knjiga koja štedi vodu” Zavičajnog muzeja Poreštine autorice dr. sc. Elene Uljančić. Priznanjem Red Dot Best of the Best nagrađen je još jedan Sondin projekt, plakati festivala rabljenih knjiga "Booktiga" Gradske knjižnice Poreč.
Radove su ocjenjivala 24 međunarodna eksperta, članova žirija, a odabrali su ih između 8,600 prijavljenih iz čitavog svijeta. Studiju Sonda nagrada će biti dodijeljena na svečanoj dodjeli u Konzerthouseu u Berlinu, a nakon toga će na istome mjestu biti izloženi radovi, koji se potom sele u Museum for Communication Berlin gdje će se moći razgledati sve do 13. siječnja 2019. Ovo je ukupno trinaesta Red Dot nagrada za Studio Sonda te druga Red Dot Best of the best nagrada.
2
2
Knjiga koja štedi vodu nastala je kao logičan rezultat potrebe da se otisne i uobliči u monografiju višegodišnje istraživanje o vodoopskrbi u povijesti grada Poreča, djelo autorice povjesničarke dr. sc. Elene Uljančić. Kako sama tema rasvjetljava povijest vodoopskrbe govoreći o trudu pojedinaca da dođu do tog dragocjenog resursa, koncept promišlja o štednji vode i kroz samu izvedbu.
Odabirom papira i istraživanjem mogućnosti korištenja manje količine vode u tehnici tiska, pri izradi je ušteđeno 7355 litara vode u odnosu na standarni nereciklirajući papir i uobičajenu tehniku tiska. Usporedbe radi, jedna osoba u prosjeku treba 50 litara dnevno za pripremu objeda i osobnu higijenu pa je ovim projektom ostvarena ušteda vode dovoljna za otprilike pet mjeseci normalnog života pojedinca. Knjiga nadalje ne koristi nikakve dodatne grafičke elemente, prenoseći poruku u svojoj srži – konkretnom uštedom vode. Tako, djelo koje govori o važnosti očuvanja resursa vode, i samim svojim oblikovanjem poručuje kako je ušteda vode moguća i važna na svakom koraku. (dp)
3
3
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti