Svijet malvazija u Poreču - Vinistra od 29. travnja do 2. svibnja u dvorani na Žatiki

Istra
16.04.2009 00:00
D. Požarić
Ugo Toić, Edi Štifanić, Ivica Matošević i Milan Antolović na konferenciji za novinare
Ugo Toić, Edi Štifanić, Ivica Matošević i Milan Antolović na konferenciji za novinare
Vinistra, najveća hrvatska izložba vina, maslinovih ulja, rakija i drugih tipičnih istarskih proizvoda, ove će se godine po 16. put održati u Poreču od 29. travnja do 02. svibnja. Novosti ovogodišnje manifestacije su natjecanje »Svijet malvazija« koje će okupiti velik broj različitih malvazija iz svih krajeva svijeta.
Ocjenjivački dio manifestacije počeo je jučer u hotelu Valamar Diamant gdje je održana i konferencija za novinare na kojoj su više informacija o cijelom događaju iznijeli predsjednik Udruge Vinistra Ivica Matošević, Ugo Toić, koordinator »Svijeta malvazije«, gradonačelnik Edi Štifanić, direktor porečke Turističke zajednice Nenad Velenik, te Milan Antolović, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu.
Naša je intencija da Vinistra saživi s Porečom, kako je to slučaj s drugim velikim svjetskim manifestacijama ovakve vrste. Sve to nastojimo usmjeriti prema turističkom proizvodu. Cilj nam je da Istra postane prepoznatljiva vinska regija. Vino, ulje, te gourmet ponuda Istre sve su više neodvojivi dio njene svakodnevice, načina života, identiteta, a time i autentičnog istarskog proizvoda, rekao je Matošević.
Parter dvorane rezerviran je za izložbu vina i maslinovog ulja, na prvoj etaži naći će se gastro-sadržaji, a druga će etaža sadržavati vinarsku opremu i Vinistra Gourmet – kuharski show u izvedbi deset majstora iz najpoznatijih restorana, konoba i hotela Istre i okolice. Dva dana prije izložbe održat će se nacionalno prvenstvo sommeliera u hotelu Diamant, a dan prije otvorenja na istom mjestu održat će se međunarodna konferencija »Vinarstvo i vinogradarstvo na jugoistoku Europe« na kojoj će se uz Hrvatsku predstaviti Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija i Moldavija. Konferenciju će otvoriti Jean-Paul Bachy, predsjednik Asocijacije vinskih regija Europe, i predsjednik francuske regije Champagne-Ardenne.
Najavljena su i brojna druga zbivanja poput degustacija pod stručnim voditeljstvom, degustacija biske u sljubljivanju s kubanskim cigarama i druge.
Jučer je međunarodna komisija za senzorno ocjenjivanje vina, sastavljena od tridesetak stranih i domaćih enologa, ocijenila više od 200 uzoraka malvazija iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Španjolske, Grčke, Portugala i drugih zemalja pristiglih na natjecanje »Svijet malvazija«.
Slijedi ocjenjivanje ostalih vina, oko 300 uzoraka terana, refoška, muškata, što znači da će uz maslinova ulja i rakije ove godine komisije ocijeniti više od 600 uzoraka.
- Cilj je natjecanja »Svijet malvazija«, koje mi radno nazivamo i svjetsko prvenstvo malvazija, pokriti što više različitih malvazija proizvođača iz cijelog svijeta. Važnost jake povezanosti teritorija i vina lokalnih sorti koja se proizvode u ograničenim količinama željeli smo naglasiti organizacijom okruglog stola pod nazivom »Vino i teritorij – kako stvoriti učinkovitu sinergiju?«. Izlagat će eminentni gosti iz Italije, Španjolske, Mađarske i Hrvatske, a otvorit će ga Federico Castellucci, generalni direktor OIV-a, međunarodne organizacije za lozu i vino, rekao je Toić.
Svečanost proglašenja pobjednika Vinistre i »Svijeta malvazija« održat će se 29. travnja, a najvrjednija odličja dodijelit će Federico Castelucci. Manifestacija će sva četiri dana biti otvorena za posjetitelje od 10 do 19 sati. Cijena dnevne ulaznice stoji 80 kuna, a iznajmljivanje čaše 40 kuna, što znači 120 kuna ako posjetitelj želi obići izložbu i zadržati čašu. Želi li samo posjetiti izložbu i nakon toga vratiti čašu, na izlazu će mu biti vraćena kaucija od 40 kuna.
V. HABEREITER

Popratna događanja na rivi

Direktor gradskog TZ-a Nenad Velenik najavio je događanja koja će se usporedno s Vinistrom odvijati na porečkoj rivi. U prvom planu je gastronomska ponuda istarskih jela i vina Poreštine koja će se nuditi po promotivnim cijenama. Za kraj manifestacije predviđena su dva koncerta, a najavljeni su i nastupi gastronomada koji će posjetiteljima nuditi fuže i žgvacet od boškarina.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti