Svečano otvorena prva istarska veletržnica ribe vrijedna 20 milijuna kuna

Lokalno
24.12.2008 00:00
D. Požarić
Traka s prvom kašetom je puštena
Traka s prvom kašetom je puštena
Traka s prvom kašetom je puštena
Vrpcu je prerezao župan Ivan Jakovčić u prisustvu gradskih i županijskih dužnosnika te brojnih uzvanika i gostiju.
Aukcijska sala je otvorena, ali aukcije riba - odgođene
Veletržnicom će upravljati Ribarska zadruga Istra na čelu s Michaelom Tasićem, temeljem petogodišnjeg ugovora o zakupu sklopljenog s tvrtkom Veletržnica ribe Poreč, po simboličnoj cijeni od jedne kune. Tasić je apelirao na ribare da se u što većem broju priključe zadruzi, jer samo ujedinjeni mogu odgovoriti izazovima koje će donijeti pristupanje Europskoj uniji.
- Bez ribara ova javna veletržnica ne može funkcionirati. Oni se u njoj moraju osjećati kao doma i sudjelovati u kreiranju poslovne politike, rekao je Tasić.
Zadruga Istra ovih će dana preseliti na Čimižin, početi koristiti skladišne kapacitete te u dogledno vrijeme pravilnicima i tržnim redom definirati tko, kako i pod kojim uvjetima dolazi na veletržnicu. Aukcija zasad neće biti.
- Organizirat ćemo ih kad za to dođe vrijeme, jer, poučeni iskustvima riječke veletržnice, ne želimo da budu neuspješne, zaključio je Tasić.
Prigodne govore održali su i župan Jakovčić, porečki gradonačelnik Edi Štifanić te dr. Marina Bortotto iz odjela za poljoprivredu regije Friuli-Venezia Giulia. Objekt je blagoslovio porečki i pulski biskup Ivan Milovan, a himne izvela sopranistica Mila Soldatić.
M. DODIĆ
Latin: Zasad bez pravih efekata
- U današnjim uvjetima ova investicija sigurno neće doći do pravog izražaja. Svoje mjesto će dobiti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Trenutno je na tržištu ribe ponuda veća od potražnje pa će veletržnica teško postići prave efekte. Ono što trebamo je veći broj trgovaca, a ne da se 80 posto ribe iz Istarske i Primorsko-goranske županije plasira na talijansko tržište putem jednog otkupljivača. Ribari će sudjelovati u radu veletržnice samo ako budu imali interes i motivaciju; motivirati ih kompleksan je proces koji uključuje trgovce, ribare i druge institucije, komentirao je istaknuti umaški ribar Danilo Latin.
Majdenić: Veletržnica mora raditi na korist svih
- Pozdravljamo ovu investiciju, ako se pravilnikom uredi da svi ribari i zadruge imaju od nje koristi - da prodaju ribu na vanjsko tržište i koriste izvoznički broj ove veletržnice. Tada će svi biti na dobitku. Ako se to svede na jednu zadrugu, napravili smo još jednu rupu u vodi. Budući da veletržnica neće raditi u osnovnom smislu burze, bilo bi korektno da uz minimalnu proviziju omogući ribarima da nađu svoje kupce vani, prodajući putem njenog izvoznog broja. Ona mora biti otvorena svima, naročito ribarima koji su udruženi u zadruge, a ne da netko bude povlašten, rekao je Željko Majdenić, ribar iz Novigrada.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti