Sutra u Vrsaru otvorenje 13. festivala GitarISTRA

Kultura
01.07.2015 09:35
D. Požarić
GitarISTRA (Foto: Saša Halambek)
GitarISTRA (Foto: Saša Halambek)
GitarISTRA (Foto: Saša Halambek)
TZ Vrsara za sutra u 21 sat najavljuje otvorenje 13. Festivala GitarISTRA "More i gitare" koje će ove godine u bazilici Sv. Marije od mora u vrsarskoj luci otvoriti profesor Darko Petrinjak, po mnogima tvorac hrvatskog gitarskog čuda, nadasve cijenjeni mentor brojnih hrvatskih gitarista, osvajača odličja na najvažnijim međunarodnim natjecanjima.
Tijekom festivala pokrenutog 2003. godine u Vrsaru, koncerti se održavaju u romaničkoj bazilici Sv. Marije od mora u periodu od srpnja do rujna. Festival organizira Turistička zajednica Vrsar, uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Maistre d.d. Rovinj - Vrsar, te Općine i Župnog ureda i uz suradnju "Austrijskog kulturnog foruma", Lions Cluba Poreč i "Talijanskog kulturnog instituta".
Prethodnih godina na festivalu su pred više od deset tisuća posjetitelja nastupili cijenjeni umjetnici iz Tokija, New Yorka, Seville, Kölna, Berlina, Graza, Wroclava, Praga, Torina, Zagreba, Madrida, Genove, Sarajeva, Ljubljane i Zagreba, pred više od 10.000 slušatelja.
Darko Petrinjak (r. 1954) diplomirao je kontrabas 1975. u klasi prof. Josipa Novosela na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te gitaru 1978. (prof. Hector Quine) i lutnju 1980. (prof. Robert Spencer) na Royal Academy of Music u Londonu. Kao kontrabasist svirao je u orkestru Zagrebačke filharmonije (1974.–75.) i u raznim komornim sastavima. Kao lutnjist nastupao je solistički, s pjevačima te u ansamblu The Elizabethan Consort. Bio je gostujući učitelj na Birmingham School of Music u Engleskoj (1978.–81.), a od 1982. predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (od 1997. kao redoviti profesor). Kraljevska muzička akademija u Londonu imenovala ga je 1990. godine Pridruženim članom.
Solistički je nastupao u Europi i Kini te snimio dvadesetak nosača zvuka (solo, u duu s violinom, čelom, flautom, glasom, u gitarskom triju te s gudačkim kvartetom). Bio je član žirija međunarodnih gitarskih natjecanja i vodio je majstorske tečajeve na muzičkim akademijama i gitarskim festivalima. Vodeći hrvatski skladatelji za njega su napisali djela za gitaru, među kojima su i četiri koncerta za gitaru i orkestar. Urednik je više notnih izdanja. Godine 1984. utemeljio je s
Istvánom Römerom i Goranom Listešom Zagrebački gitarski trio u kojem svira i kontrabas. 2011. izabran je za počasnog člana Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.
Tradicionalni ljetni glazbeni festival GitarISTRA "More i gitare - gitarski virtouz Saša Dejanović i prijatelji", je prije svega posvećen klasičnoj gitari kao solističkom instrumentu ili u različitim sastavima sa sopranom, violončelom, violinom, xilofonom, gudačkim kvartetom ali takodje, pod sloganom "globalna gitara", spaja različite gitarske izričaje i stilove, od jazza, flamenca do gitare u latino, etno ili rock glazbi.
GitarISTRA (Foto: Saša Halambek)

Program XIII. festivala GitarISTRA "More i gitare" 2015

  • 2.7. Otvorenje XIII. Festivala GitarISTRA 2015- DARKO PETRINJAK (Hrvatska) - gitara
  • 9.7. Flute & Guitar Duo Evening MASSIMO MERCELLI (Italija) – flauta, SAŠA DEJANOVIĆ (Hrvatska) - gitara
  • 16.7. Solo Guitar Evening - ANTONIO FRUSCELLA (Italija)
  • 23.7. Solo Guitar Night - EMIDIO ALFANO (Italija)
  • 30.7. Clarinete & Guitar Quintet Night - ZAGREBAČKI KVARTET (Hrvatska), Marin Maras (violina), Hrvoje Philps (violina), Davor Philips (viola), Martin Jordan (violončelo), Solisti: DARKO BRLEK (Slovenija) – klarinet, SAŠA DEJANOVIĆ (Hrvatska) - gitara
  • 6.8 Guitar & Piano Duo Evening - DUO HERMANOS CUENCA (Španjolska)
  • 13.8. Solo Guitar Night - SANDOR PAPP (Madjarska)
  • 20.8. Guitar Duo Night - ROBERTO MASINI - SIMONA CONSTANTINO (Italija)
  • 27.8 Lions Club Poreč Young Guitarist Price - IVAN ŠIMATOVIĆ (Hrvatska) – gitara, pobjednik natjecanja za mlade gitariste "Porečki Tirando" 2015
(TZV/dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti