Sumamed može izazvati srčanu aritmiju

Zdravlje
13.03.2013 16:42
B.Ž.
1
1
Popularni antibiotik azitromicin, na domaćem tržištu poznatiji pod nazivom Sumamed, može izazvati potencijalno smrtonosnu srčanu aritmiju i mora se propisivati s pojačanim oprezom, upozorila je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA). Ovaj je zaključak potvrđen dodatnom istragom nakon što je u svibnju prošle godine istraživanje objavljeno u New England Journal of Medicine pokazalo veći rizik od kardiovaskularne smrti u pacijenata koji uzimaju azitromicin nego što je to slučaj kod pacijenata na drugim antibioticima. Istraživanje je provedeno na pacijentima koji su uzimali Zithromax, Pfizerovu inačicu Sumameda čija je proizvodnja počela nakon što je Pfizer od Plive otkupio prava za proizvodnju azitromicina.
U svom upozorenju koje će ubuduće stajati u uputi o lijeku, FDA ističe kako ovaj lijek može pojačati električnu aktivnost srca i tako dovesti do potencijalno smrtonosnog srčanog ritma poznatog kao produženi QT interval, u kojem raspored srčanih kontrakcija postaje nepravilan. Američka je agencija preporučila liječnicima da budu oprezni kod propisivanja ovog antibiotika pacijentima koji već imaju ovaj poremećaj ili imaju faktor rizika. U skupini rizičnih su osobe s niskom razinom kalija ili magnezija u organizmu, sa srčanim ritmom sporijim od prosječnog ili osobe koje uzimaju lijekove za normalizaciju srčanog ritma. Azitromicin može izazvati ozbiljne probleme i kod osoba koje boluju od ventrikularnih tahikardija tipa "torsades de pointes", specifičnog i rijetkog poremećaja srčanog ritma. Rizičan nije samo azitromicin, već i ostali antibiotici iz skupine makrolida, pa bi liječnici morali razmotriti rizik ovih lijekova prije nego ih uvrste u terapiju, ističu u FDA.
U Hrvatskoj do danas za azitromicin nije bilo ni jedne prijave nuspojave poremećaja srčanog ritma, niti potencijalno opasnih oblika aritmija. (Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti