Sukob na rubu fojbe - neuspio pokušaj Unije Istrana da obilježi Dan sjećanja na fojbe u slovenskom selu Lokev

Hrvatska i svijet
01.03.2009 00:00
D. Požarić
Esuli su na kraju položili cvijeće na rubu ceste nedaleko fojbe
Esuli su na kraju položili cvijeće na rubu ceste nedaleko fojbe
[slika1d]SEŽANA - Skupina od 40-ak članova talijanske optantske udruge Unija Istrana sa sjedištem u Trstu nije jučer uspjela održati komemorativni skup u čast žrtvama bačenima u fojbu Golobivnica u blizini sela Lokev kod Sežane jer su ih u toj namjeri spriječili mještani toga sela. Uz mještane bili su ondje i predstavnici organizacije TIGR, Udruge antifašističkih boraca Slovenije, Civilne udruge za Primorsku te slovenske manjine u Italiji, a među njima i poznati predstavnik slovenske manjine Samo Pahor.
Talijanska udruga, koja tvrdi da u jami Golobivnica leže posmrtni ostaci ubijenih talijanskih civila, željela je na tom mjestu održati komemorativnu svečanost, ali su ih na putu prema jami dočekali lokalni mještani pa je počelo međusobno vrijeđanje, a policija je nakon nešto više od sat vremena i jedne, i druge pozvala da se raziđu jer je prijetio i fizički sukob.
Predsjednik Unije Istrana, Massimiliano Lacota, proslijedio je medijima priopćenje u kojemu tvrdi da su članovi te udruge zaustavljena od »poveće grupe pijanih Slovenaca koji su držali štapove i oštre željezne šipke, a bili su obučeni u partizanske uniforme te su uz njih bili i predstavnici slovenske manjine«.
[slika2d]Unija Istrana je i prošle godine pokušala doći do te jame, ali ih je slovenska policija zaustavila već na slovensko-talijanskoj granici te ih globila s 315 eura jer nisu imali dozvolu potrebnu za održavanje javnog skupa.
Ove godine esuli su se organizirali i ishodili sve potrebne dozvole, no kada su stigli do jame dočekala ih je kontramanifestacija koju su organizirale spomenute udruge. Fizički sukob je spriječen za dlaku zahvaljujući policiji koja je znala što se događa i držala se po strani sve dok emocije nisu prešle granicu. Takvu interpretaciju događaja dala je slovenska ministrica unutrašnjih poslova Katarina Kresal koja je izjavila da je skup talijanske udruge prekinut zbog toga što je prijetilo ugrožavanje javnoga reda.
[slika3d]Talijani su, za razliku od prijašnjih godina, u pokušaju da obilježe Dan sjećanja na žrtve fojba imali sve potrebne dozvole, osim dopuštenja vlasnika zemljišta da se tamo okupe i to su mještani iz navedene udruge iskoristili. Na mjestu događaja bilo je mnoštvo slovenskih novinara iz tiskanih i elektronskih medija pa je cijeli tijek događaja dokumentiran, no očito je da će se i nakon toga još puno čuti i čitati jer se za zamalo izbjegao fizički obračun. U delegaciji esula bio je i načelnik Slobodne općine Pula u egzilu Silvio Mazzaroli te ostali predstavnici istarskih gradova koji su udruženi u Uniju Istrana, a radi se o pretežno starijim osobama pa je fizički obračun mogao imati dalekosežne posljedice. Među slovenskim prosvjednicima bilo je mnoštvo mladića s partizanskim kapama, a nekolicina je držala transparente sa slikama zapaljenog Slovenskog narodnog doma u Trstu iz 1920. godine te slike partizana koje su pogubile fašističke postrojbe za vrijeme Drugog svjetskog rata.
Slovenska strana, odnosno, organizatori kontramanifestacije tvrde da je dolazak esula novi napad na povijesnu istinu i nova provokacija fašista. Tog je mišljenja i poznati tršćanski povjesničar Jože Pirjevec koji je nazočnim novinarima podrobnije objasnio osobni stav da se esuli koriste neistinama i lažima da bi širili neofašističke ideje.
Organizatori kontraskupa tvrde da je istina da se u spomenutoj jami nalaze ostaci žrtava obračuna na kraju Drugog svjetskog rata, ali da su tamo bačeni njemački vojnici, a ne Talijani.
Unija Istrana ima sasvim drugi uvid u situaciju pa tvrdi da se jama Golobivnica nalazi na popisu šesto jama koje je Slovenija službeno priznala kao grobnice. Predsjednik Unije Istrana Massimiliano Lacota iznio je podatak da su slovenske vlasti službeno priznale da se u toj jami nalaze tijela Slovenaca i Talijana dodavši da su u Golobivnicu bačeni talijanski civili u proljeće 1945. godine.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti