Strukovno udruženje upozorava na teško stanje industrije manifestacija u Istri

Gospodarstvo
07.05.2021 16:40
Ilustracija (Pixabay)
Ilustracija (Pixabay)
Sekcija organizatora manifestacija i pratećih djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Pula upozorila je danas putem priopćenja za medije na, kako pišu,  "neodrživo stanje u event industriji u Istri". Predsjednik sekcije Dragan Balaban ističe da je pandemija COVID-19 najteže pogodila upravo ovaj sektor, kojem je potpuno ukinuto pravo na rad već više od godinu dana.
-U ovakvim uvjetima nemoguće je bilo što planirati, ističe Balaban, naglašavajući kako su dionici u event industriji već razradili konkretne mjere pomoći. Na lokalnoj razini potrebno je ostvariti redovnu i direktnu koordinaciju Stožera civilne zaštite Istarske županije i predstavnika industrije kako bi se mogli definirati planovi rada i tempo održavanja manifestacija. Ujedno bi se definirali uvjeti rada uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i postepeno povećavanje broja sudionika manifestacija.
U priopćenju navode i da bi svim poduzećima koja pretežito ostvaruju prihod od javnih okupljanja, trebalo omogućiti pokrivanje fiksnih troškova. Posljednjih dana s iščekivanjem prate najave Vlade o mjerama pomoći. Smatraju da se treba ugledati i na praksu drugih zemalja EU koje su osigurale financijska sredstva kroz fond oporavka za industriju događanja i usvojile zaštitne programe koji organizatorima omogućuju da započnu s planiranjem događanja.
Industriju sajmova i evenata u Istarskoj županiji čini više od 200 mikro, malih i srednjih poduzeća i obrta. Procjenjuje se da je prije pandemije u nju bilo uključeno više od 1.500 zaposlenih. Poduzeća iz ovog segmenta surađuju s djelatnostima kao što su opremanje prostora i najam opreme, catering, fotografi, cvjećari, dekorateri, animatori i drugi, a kojima je zbog nemogućnosti održavanja manifestacija također ugroženo poslovanje. (HGK-ŽKP/dm)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti