Stručna ekskurzija iz povijesti - 2.OG

21.11.2012 11:45
Mihaela Peruško
1
1
10. studenog 2012. u osam sati uputili smo se na drugu stručnu ekskurziju iz povijesti. Krenuli smo u posjet srednjovjekovnim istarskim lokalitetima: Dvigradu, Pićnu, Gračišću, Pazinu, Bermu i Motovunu. Našu su pratnju činili profesor povijesti Vladimir Torbica i razrednica Ljubica Severec, a ekskurziju su organizirali Antonio Mikatović, Ivana Zec, Mirna Bradarić i Aleksandra Tuneski . Budnim okom kamere pratili su nas Alvin Carlin, Danko Bukovac i Emanuel Dellapicca, a fotografirale su Irena Radoslav i Ivana Kalčić .
O povijesti našeg prvog odredišta Dvigrada govorila nam je Katarina Babić na engleskom jeziku. Potom su organizatori proglasili Severovske igre otvorenima i započelo je prvo natjecanje: pisanje haiku poezije. Kad su pjesnici dovršili svoja djela, krenuli smo prema Pićnu. Ondje smo poslušali predavanje prof. Torbice i nastavili u duhu Severovskih igara . Ovog je puta zadatak bio nacrtati neku od znamenitosti Pićna u jednom potezu. Iduća je postaja bila Gračišće, gdje je svoje izlaganje na engleskom jeziku održala Sara Petrić . Nakon posjeta Crkvi sv. Marije na Placu i ostalim znamenitostima Gračišća, održan je sportski dio Severovskih igara. Odigrali su se turniri u nogometu i graničaru te utrka zavezanih nogu. Po završetku turnira uputili smo se u Pazin, gdje nam je o povijesti grada, kaštelu i Crkvi sv. Nikole ispričao Carlo Koraca na talijanskom jeziku. Uslijedila je pauza za ručak, nakon koje smo krenuli u Beram čiju nam je arhitekturu i Crkvu sv. Marije na Škriljinah predstavila Rea Mihelko na engleskom jeziku, a s freskama nas je upoznala Karmen Korpar na čakavštini. Naše je posljednje odredište bio Motovun o kojem je na engleskom jeziku pričala Ana Kliman .
Pred kraj ekskurzije krenuli smo na večeru u Špinovce, gdje su nam bili posluženi istarski specijaliteti. Organizacija je proglasila pobjednike Severovskih igara, Severione. Titulu Severiona ponijeli su Irena Radoslav kao najbolja igračica graničara i autorica najljepšeg crteža te Simon Radovčić kao najbolji pjesnik, nogometaš i pobjednik utrke. Severioni su dobili krunu i odgovarajuće nagrade. Nakon večere krenuli smo prema Poreču razmjenjujući dojmove i u nadi da će iduća stručna ekskurzija biti jednako zanimljiva i zabavna.
Dana Sebić i David Terlević, 2.OG

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti