Stranica s cenzuriranim novinskim sadržajima

Hrvatska i svijet
28.11.2012 09:00
D. Požarić
Foto: www.honestmediatoday.com
Foto: www.honestmediatoday.com
Autor: J. Tomasović
Poznata međunarodna udruga sa sjedištem u Parizu Reporteri bez granica (Reporters Sans Frontières), koja zagovara slobodu medija pokrenula je novu internetsku stranicu We Fight Censorship na kojoj se objavljuju cenzurirani članci i reportaže koji u matičnim zemljama nisu uspjeli doći do objave .
Sadržaje odabire uredništvo internetske stranice, u engleskoj i francuskoj verziji, a svaka je objava popraćena kraćim opisom inicijalne publikacije koju sastavlja autor cenzuriranog i/ili zabranjenog teksta.
Primjerice, We Fight Censorship obavio je jučer zabranjeni video prosvjeda protiv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji je nasilno ugušen u ljeto 2011., te priču o cenzuriranju u Čadu. Direktor RSF-a, Christophe Deloire, za francuski Nouvel Obs izjavio je da je nova internetska stranica 'sredstvo obrane'. 'Valja poručiti cenzorima da će odsad svaki cenzurirani članak ili objava ostvariti još veći odjek.'
U RSF-u se vode logikom da što je jača želja za cenzurom informacija, one će jače odjeknuti na internetu. 'Lišiti autora članka slobode, zaplijeniti objavljene primjerke novina ili blokirati pristup internetskoj stranici neće spriječiti da sam sadržaj obiđe cijeli svijet. Upravo suprotno', tvrdi Deloire.
Uz objavu zabranjenih reportaža, na novoj se stranici nude i veoma korisni savjeti za 'digitalno preživljavanje', točnije, savjetuje se potencijalnog autora kako može sakriti trag svoje internetske veze, šifrirati dokumente te poslati ih anonimno.
'Mi nismo novi WikiLeaks', objašnjava se iz direkcije RSF-a. 'Nije nam namjera objavljivati službene dokumente. Ambicija nam je objavljivati dokumente o društvenim okolnostima ili o ekonomiji neke zemlje u kojoj su cenzurirani. S novom internetskom stranicom neće se ugasiti glas novinara koji odolijevaju političkoj moći, u cilju što transparentnijeg i demokratskijeg društva.'
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti