Stariji od 65 više ne moraju na pregled radi produženja vozačke

Hrvatska i svijet
16.08.2015 08:03
D. Požarić
Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)
U redakciju Glasa Istre ovih se dana javio gospodin i ukazao na jednu nelogičnost. On je, naime, prije nekoliko mjeseci na šalteru u PU istarskoj produžio vozačku dozvolu, a kako je osoba starija od 65 godina, bila mu je potrebna i liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za daljnju vožnju. Vozačka mu je u konačnici izdana na tri godine, a on ju je morao platiti 200-tinjak kuna.

Mobilni šalter

Međutim, ovih mu je dana poznanik skrenuo pozornost na činjenicu da je on sam produžio vozačku dozvolu na mobilnom šalteru MUP-a i to na deset godina te nije morao priložiti zdravstvenu potvrdu, a i koštala ga je svega 170 kuna. O čemu se tu zapravo radi, zašto su kriteriji i cijene različiti na šalterima MUP-a bez obzira bili oni fiksni ili mobilni, upitao nas je čitatelj, a mi upit proslijedili u PU istarsku.
Prema odgovoru kojeg potpisuje glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović, u postupku izdavanja vozačke dozvole, odnosno produženja valjanosti vozačke dozvole, potrebno je priložiti dokaz o uplati 151 kune u redovnom postupku, odnosno 200 kuna kada se traži žurni postupak, i to neovisno o tome podnosi li se zahtjev na šalteru policijske uprave/policijske postaje ili na mobilnom šalterskom uredu. Usto, još 35 kuna treba priložiti državnih biljega.

Zakon od lipnja 2015.

- Od 11. lipnja ove godine, kada je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozači stariji od 65 godina koji su do sada prilikom produženja važenja vozačke dozvole bili u obvezi obaviti zdravstveni pregled, nisu više dužni uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole prilagati uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, kaže nam glasnogovornica.
Dodaje, međutim, da ukoliko je vozačka dozvola kojoj je istekao rok valjanosti bila izdana na kraći rok radi potrebe za učestalijim zdravstvenim pregledom, u tom slučaju je vozač prilikom produljenja vozačke dozvole dužan podvrgnuti se zdravstvenom pregledu za vozača, istaknula je na kraju glasnogovornica Nataša Vitasović. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti