Stari samanj pod kaštelom u Vrsaru

Lokalno
11.09.2018 09:45
D. Požarić
1
1
U petak i subotu (14. i 15. rujna 2018.) na trgu i ulicama u starogradskoj jezgri Vrsara održat će se šesti po redu Stari samanj pod kaštelom. Za vrijeme trajanja sajma vrsarskim će trgom zavladati ugođaj života iz doba vrsarske grofovije.
Za povijesnu atmosferu na trgu u vrsarskoj starogradskoj jezgri pobrinut će se glumci Istra Inspirita koji će uz suradnju lokalnog stanovništva u petak s početkom u 20 sati scenskom izvedbom temeljenom na povijesnom statutu - „Statuti et Ordini nel Castello di Orsera“ oživjeti način življenja u Vrsaru u XVII. stoljeću, odnosno u 1609. godini kad je izdan prvi Vrsarski statut.
Statut su u Vrsarskoj grofoviji izdali porečki biskupi kako bi osigurali red u tadašnjoj gradskoj jezgri. Kontrolirao se ulaz ljudi u grad kod gradskog portuna, na način da su svi muškarci morali biti obrijani, postojala je samo jedna peć u kojoj su svi pekli kruh, kontrolirala se kvaliteta vina te su se na stupu srama postavljenom na trgu kažnjavali oni koji bi prekršili određene dijelove Statuta.
Svi će se posjetitelji moći okušati u interaktivnoj igri „Postani Cittadino illustre kaštela Vrsar“ u kojoj će morati dokazati da poznaju i poštuju pravila starog vrsarskog Statuta te obaviti zadani zadatak kako bi mogli postati građanima kaštela.
U cjelokupnom programu Starog samnja ove će godine svatko pronaći nešto za sebe. Ljubitelji istarskih namirnica i proizvoda na glavnom trgu i okolnim ulicama mogu obići sajam na kojem će preko trideset obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, domaćih radinosti i obrta, predstaviti svoje proizvode i razne suvenire od drva, kamena, lavande i dr.  Tijekom večeri, najmlađi će se posjetitelji moći zabaviti u dječjem kutku i na radionicama na temu starih igara. Nastupit će mali i veliki folklor, odnosno školska folklorna skupina iz Vrsara i folklor KUD-a Mate Balota iz Raklja. Ženski pjevački zbor Mendule i zbor vrsarske Zajednice Talijana dočarat će stara vremena uz pjesme koje su se nekad pjevale u Vrsaru. Glazbeni program upotpunit će Tu & tamo band, Bambus band, Quintet Istra.
Za kulinarsku ponudu pobrinut će se Udruga Ugostitelja Vrsar ponudom tradicionalnih jela istarske kuhinje i domaćih vina, dok će studenti strukovne škole iz Rovinja predstaviti svoj projekt Jela s likovnih djela – Freske na pjatu.
Statut je pridonio i razvoju mjesta, jer su stroga pravila higijene sprječavala razne bolesti prisutne u tadašnjoj Istri. (vv/dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti