Stancija Bečić kao stvorena za rally i prašnjavi godišnji odmor

Lokalno
18.08.2015 11:00
D. Požarić
Ovako to izgleda sa prozora u naselju
Ovako to izgleda sa prozora u naselju
Makadamski put kroz Stanciju Bečić svoju je maksimalnu upotrebu doživio u vrijeme nedavne rekonstrukcije državne ceste D75 od Poreča do Zelene lagune. Bio je alternativa vrlo opterećenoj cesti Poreč - Vrsar, a promet njime mještanima je stvarao podjednake probleme za kišnog i suhog vremena: ili je sve bilo blatnjavo, ili u oblaku prašine, a bilo je i prometnih nesreća.
Iako je D75 odavno otvorena, mještani nam kažu kako mnogi domaći i turisti njihov put i dalje koriste kao "skorčatoju". To im zbog obilne prašine predstavlja veliki problem, pa su se u više navrata obratili gradskim vlastima. No, odgovora zasad nema.
Predstavnici naselja sa oko 25 žitelja ne traže asfaltiranje puta, iako bi to u današnje vrijeme i uz broj vozila koji njime prolaze trebao biti svojevrstan standard, ali im je svakako stalo do toga da promet na neki način bude usporen, naročito kasno poslijepodne i navečer kad brojni vozači tuda prolaze ne bi li, dok obilaznica ne bude dovršena, izbjegli gužvu na cesti između Mornarice i Poreča.
Kolika je zagađenost prašinom najbolje pokazuje činjenica da lišće stabala uz cestu nisu uspjele oprati niti izdašne kiše proteklih dana.

Kad su sami usporili promet – policija stigla za 5 minuta

Budući na njihove pozive mjesecima nitko od nadležnih nije reagirao, mještani Stancije Bečić su stvar pokušali uzeti u vlastite ruke, pa su na dionici puta ispod naselja, gdje mnogi vozači stvarno prebrzo voze, postavili kamenje manjih dimenzija. No, u tom je slučaju, kažu, policija reagirala "u roku odmah" i zatražila da se prepreke uklone. Kao svojevrsno "upozorenje" im je netko tih dana zapalio poljoprivrednu površinu u neposrednoj blizini kuća, što su shvatili kao prijetnju. Izgorio je 10-15 metara širok krug raslinja, a požar su ugasili vatrogasci.
Iako usporavanje prometa "iz kućne radinosti" nikako ne može biti rješenje problema koji evidentno postoji, neće pomoći niti njegovo guranje pod tepih.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti