SŠ Mate Balote Poreč:Plodovi jeseni - Kruh naš svakidašnji (nekada i danas)

Lokalno
27.10.2005 00:00
Izvor: bk/dp
D. Požarić
1
1
5
Tradicionalno se u školi svake godine u listopadu mjesecu priređuje izložba kojom se obilježavaju: svjetski dan kruha, svjetski dan hrane i dan zahvalnosti za plodove zemlje.

Tako je učinjeno i ove godine.

Izloženo je mnoštvo plodova jeseni s našega podneblja koji su svojim oblicima i bojama osvježili jedan tmuran jesenji radni dan i podsjetili nas na jednostavnost i ljepotu prirode i njezinih darova.

Zbog neobičnog izgleda, pozornost svih promatrača privukla je Lufa – ekološka tikva uzgojena u školskom vrtu. Lufa je zapravo prirodna spužva koja se može višenamjeski koristiti, npr. za njegu tijela – peeling, te za čišćenje doma.

Osim plodova zemlje izložene su razne vrste kruha pripremljenog od mnogobrojnih vrsta brašna po različitim recepturama i u raznim oblicima.
Najbolji od najboljih bio je domaći kruh kojega je ispekla časna Branka.

Kako bi se dočaralo kako su nekada naši stari pripremali kruh, izložile su se načve – starinska drvena posuda u kojoj se mijesio kruh.
Naspram načvama izložen je moderan pekač kruha – električni aparat koji sam obavlja sve radnje - sam mijese i peče.

Izložbu su osmislile i priredile Nada Baksa i Davorka Dellapicca.

U realizaciji izložbe pripomogli su učenici poljoprivrednog programa koji su donijeli mnogo raznih plodova. Zatim, Agrolaguna –Poreč koja je donirala kruh i peciva i privatni obrt Peškera koji ustupio starinske načve.
Ovim putem zahvaljujemo se svima na pruženoj pomoći.

Davorka Dellapicca i Branka Kalčić
1 2 3 4

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti