SŠ Mate Balote: Berlin, naše putovanje

Lokalno
25.10.2005 00:00
Izvor: AB/Mx
Mx
1
1
Berlin, naše putovanje


Kada je u naš razred prvi puta stigla ponuda za odlazak u Berlin, svi smo se pogledali u čuđenju, no kako je naša generacija jedna vrsta začetnika novih ruta u našoj školi, nevjerica je brzo nestala i dogovori o polasku su već počeli. Razredi 3. jezične i opće gimnazije, zajedno sa 6 profesorica već su s mislima daleko prije putovanja bili u Berlinu.

Naša se mala grupa rano ujutro skupila pred školom i prije nego što smo se razbudili, već smo bili u Zagrebu, našoj prvoj meti, gdje smo upoznali simpatičnu i susretljivu vodičkinju Gogu, i iz koje smo nakon aerodromskih formalnosti i malog čekanja, uzletjeli prema konačnom odredištu. Let je bio kratak, ali za neke i prvo, uzbudljivo iskustvo s avionom, te smo nakon nešto više od sat vremena sretno sletjeli u sunčani Berlin. Sretni što smo konačno stigli na dugo očekivani cilj, autobusom smo se uputili prema hostelu, gdje smo se samo nakratko osvježili i smjesta krenuli u upoznavanje ovog modernog, funkcionalnog i istovremeno povijesnog grada. Berlin nas je dočekao iznimnom čistoćom, iznenadila nas je urednost ulica i podzemne željeznice, koja je na 2 dana bila naše glavno prijevozno sredstvo. Slijedilo je bogato i naporno popodne u kojem smo vidjeli najpoznatiju berlinsku ulicu, Kurfürstendamm, skraćeno nazvana Ku-damm, u kojoj se nalazi i poznata Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, crkva popularno zvana i “šuplji zub” jer je ostavljena neobnovljena nakon njezinih razaranja u 2. Svjetskom ratu kao podsjetnik na krvavi rat. U daljnjem obilasku smo razgledali potpuno obnovljeni Gendarmenmarkt, trg koji je pretrpio velike štete u ratu kao i većina trgova i zgrada u Berlinu. Na njemu se nalaze dva velika kazališta, Theater des Westens i Schiller-Theater, te dvije skoro identične crkve, francuska i njemačka.
1
Na istom se trgu nalazi i spomenik spaljenim i zabranjivanim knjigama tijekom rata – u podu se vide prazne police kao podsjetnik na izgubljeno literarno bogatstvo. Prošli smo i pokraj impozantne zgrade berlinskog Humboldt sveučilišta i berlinske katedrale, te pored kompleksa poznatih berlinskih muzeja, Pergamnonmuseum, Bode museum, Alte museum i drugih. Prije večere zaustavili smo se i kod zgrade njemačkog parlamenta, Reichstaga, i kod najpoznatijeg berlinskog spomenika, Branderburških vratiju, ispred kojih je prolazio zloglasni berlinski zid. Naš obilazak za petak još nije bio gotov, naime, nakon večere slijedio je povratak u grad, pravcem Alexanderplatza na kojem se uzdiže 368 metara visok TV-toranj, s kojega se pruža nevjerojatan pogled na Berlin noću. Za vrijeme našeg boravka u Berlinu je trajao Festival svijetlosti, tj. svaka je građevina bila osvijetljena drugačijom svijetlosti pa je pogled bio zbilja neponovljiv. Prošli smo i Potsdamer platzom, na kojem se nalaze moderni neboderi, poslovni i trgovački prostori, od kojih je najljepši i najpoznatiji Sony centar. Naš prvi dan u glavnom gradu Njemačke priveo se kraju te smo se zadovoljni pripremali i odmarali za nove pohode.
2
Sutradan rano ujutro krenuli smo u nekoliko kilometara udaljen grad Potsdam, u kojem smo posjetili dvorac i park Friedricha II. Velikog. Park dvorca Sanssouci proteže se na golemih 290 hektara, a najdojmljiviji je dio koji se prostire u podnožju dvorca – stepenasti redovi loza i smokava unutar staklenika. Pogledali smo i stari mlin koji se nalazi u sklopu dvorca, iako ga Friedrich nije htio, ali ga nije ni smio srušiti. Nakon šetnje po parku i dvorcu, uputili smo se natrag prema Berlinu, te smo iz autobusa pogledali Stup pobjede, dio Berlina zvan Tiergarten u kojem se nalaze moderne zgrade većine stranih ambasada u Njemačkoj, zatim ostatke Berlinskog zida i poznati Checkpoint Charlie. Nakon boravka u velikom shopping-centru Arkaden, pogledali smo Holokaust memorial, spomenik poginulima i stradalima u koncentracijskim logorima. To je poseban kompleks većih i manjih kamenih blokova koji ulazeći u njih stvara tjeskobu i strah u svakoj osobi jer se tlo spušta, a bezbrojni blokovi uzdižu. Slijedio je odlazak na večeru, a nakon nje, odlazak u zgradu Reichstaga, gdje smo se popeli na veliku, staklenu kupolu, s koje smo, kao i prethodne večeri uživali u pogledu na Berlin. Nažalost, to je bila zadnja zgrada koju smo posjetili prije odlaska iz Berlina, jer je nakon Reichstaga slijedio počinak i spremanje za povratak kući. Sutradan ujutro, krenuli smo prema aerodromu te pozdravili Berlin ukrcavajući se na zrakoplov prema Zagrebu. Let je bio miran i pospan, te smo stigavši u Zagreb smjesta krenuli kući. Za par sati već smo bili ispred našeg Poreča.
3

Umorni i iscrpljeni, ali puni pozitivnih dojmova i sreće, ugledali smo lica naših roditelja ili prijatelja koji su nas dočekali na povratku iz predivnog i ludog Berlina!

Ana Babić III jezične gimnazije

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti