Srdela - neokrunjena kraljica riba (gradska tržnica i ribarnica)

Lokalno
06.03.2009 00:00
D. Požarić
1
1
Autor: Ž. Topčić
POREČ - Pravi riboznalci kažu da ribu treba birati i kupovati samo dobro rashlađenu, koja leži na ledu, čije su oči okrugle i bistre i koja miriše na more i slanu vodu. Upravo takva riba nudi se na porečkoj tržnici. Iz današnje bogate ponude izdvajamo srdelu te ujedno koristimo prigodu proglasiti njenu službenu sezonu, koja će trajati sve do listopada.
Na tržnici nam kažu da ako želite kupiti frišku srdelu, ulovljenu toga jutra, trebate doći kasnije, dakle ne u ranim jutarnjim satima, jer ona u ribarnicu stiže nakon 10 sati. Srdela je riba koja opravdano nosi krunu kraljice Jadrana jer ima izrazite nutritivne vrijednosti i, što je najvažnije, povoljnu cijenu tijekom cijele godine. Cijena od 10 do 25 kuna po kilogramu čini je jednim od najjeftinijih izvora proteina. To je riba idealna za pripravljanje vrlo jednostavnog, zdravog i ekonomičnog obroka. Uz malo dobre volje, od nje se može pripremiti paleta specijaliteta. Izbor i način pripreme srdela prepuštamo vama, uz obećanje da će preporučena konzumacija uvijek biti novi doživljaj.
Da biste upotpunili ovaj zdravi obrok, preporučam da uz srdelu poslužite mladu proljetnu salatu koju možete naći po cijeni od 15 do 25 kuna ili uobičajeni prilog - blitvu s krumpirom i greške nema.
Ž. TOPČIĆ
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti