Službeno najavljena ovogodišnja Giostra

Lokalno
10.09.2015 13:42
D. Požarić
Gaetano Benčić. Elena Uljančić-Vekić, Sabrina Bonita - Žužić i mačak Bingo Sincich na konferenciji za novinare u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine
Gaetano Benčić. Elena Uljančić-Vekić, Sabrina Bonita - Žužić i mačak Bingo Sincich na konferenciji za novinare u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine
Danas je u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine i službeno predstavljeno deveto izdanje porečkog povijesnog festivala Giostra koji će biti održan od 11. do 13. rujna. Događanja će uprizoriti više od 300 kostimiranih sudionika, a novinarima ih je predstavila predsjednica Društva prijatelja Giostre Elena Uljančić-Vekić u društvu članova Gaetana Benčića i Sabrine Bonita – Žužić te mačka Binga Sincicha koji je cijelo vrijeme trajanja pressice nastojao biti u centru pažnje :) .
Festival i ove godine zadržava atribut međunarodnog, sudionici dolaze iz Associazione Giostra della Rocca iz Italije, Zajednice Talijana Piran, Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta, a tu su i Rapski gubavci, Duo Shik Shok, Udruga mladih Feniks iz Oroslavlja, Etno skupina Veja, Zajednica Talijana Bale, KAF iz Sv. Lovreča, Lipicanska barokna raskoš iz Zagreba te niz porečkih društava, udruga i skupina: USB Poreč, Društvo naša djeca Poreč, Mačevalački klub Špada i Zajednica Talijana Poreč.
Prvi festivalski dan, petak 11. rujna, započinje u 17 sati otvaranjem Giostra sajma pod nazivom “Fiera franca triduana” na kojoj će uz prigodnu gastronomsku ponudu biti predstavljeni autohtoni i tradicijski proizvodi. Sajam će se odvijati na Trgu slobode svakodnevno sve do 22 sata. Ove godine će na Trgu slobode biti prikazane domaće životinje koje su se mogle vidjeti i u Poreču 18. stoljeća.
Službeno otvorenje festivala zakazano je za petak u 19 sati, a započet će mimohodom kostimiranih sudionika ulicama grada, te nastavlja u 20 sati na Peškeri prigodnim programom i vatrometom. U 21,30 sati u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine bit će odigrana dramska predstava „Skup iz Poreča“ u izvedbi članova Društva prijatelja Giostre.
U plesnom, glazbenom i zabavnom programu tijekom subote i nedjelje u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima nastupit će svi sudionici festivala, pa će na Trgu slobode, uz već spomenutu Fieru francu triduanu biti moguće pogledati i domaće životinje, modne revije, plesove, skečeve i razne zabavne točke. Nastupat će glazbenici, mačevaoci, zastavničari, dobošari, ulični zabavljači, dok će Talijanska osnovna škola Bernardo Parentin i Talijanski vrtić Paperino organizirati edukativno-zabavnu radionicu namijenjenu djeci pod nazivom Mini giostra.
Središnji događaj Festivala bir će viteški turnir Giostra, na rasporedu u subotu s početkom u 20 sati na trkalištu u uvali Peškera. Događaj je rekonstruiran prema zahtjevnim pravilima turnira kakav se u Poreču održavao 1745. godine. Na turniru će sudjelovati 12 konjanika, uglavnom profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova te nekoliko konjanika-amatera iz Društva prijatelja Giostre.
Jahači će se natjecati za par kremenjača kao glavnu nagradu, a publika će, podijeljena u četiri kontrade, navijati za svoja tri konjanika. Svaka će navijačka skupina biti obilježena svojim imenom i bojom.
Na Trgu slobode će u 22 sata nastupiti etno skupina Veja.
U nedjelju navečer u 19 sati na Velikom hramu članovi Društva prijatelja Giostre i Zajednice Talijana Poreč postavit će dramsku predstavu „La tartana naufragada“. Predstava će se odigrati na mletačkom dijalektu, a režiju potpisuje Gaetano Benčić. Nakon predstave, u 20 sati, u lapidariju Muzeja bit će prikazane zaruke u maniri 18. Stoljeća.
U suradnji s Klubom amaterske fotografije KAF iz Sv. Lovreča u sklopu Giostre organizirat će se i fotografski natječaj pod nazivom FotoGiostra kojeg smo već najavili u ovome članku .
Festival se održava u organizaciji Društva prijatelja Giostre i Studija 053, uz potporu Turističke zajednice Grada Poreča, Grada Poreča i Zajednice Talijana Poreč. Uz nekoliko glavnih, Giostru podržava i čitav niz manjih sponzora koji pomažu pružanjem raznih usluga.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti