Škola u Vižinadi ponovno u općinskom vlasništvu

Lokalno
21.09.2015 10:38
D. Požarić
Općinski načelnik Marko Ferenac pred zgradom nekadašnje škole u Vižinadi (M. RIMANIĆ)
Općinski načelnik Marko Ferenac pred zgradom nekadašnje škole u Vižinadi (M. RIMANIĆ)
Zgrada stare škole na trgu u Vižinadi ponovno je u općinskom vlasništvu, protumačio je odluku Županijskog suda u Puli Marko Ferenac, načelnik općine Vižinada. Tužitelj - tvrtka Infotechno iz Zagreba na ovu presudu nema pravo žalbe već može samo zatražiti reviziju postupka uz naknadu troškova postupka u iznosu 45 tisuća kuna. Stoga Ferenac smatra kako je spor koji se vuče deset godina, od 2005., napokon okončan.

Raskinut kupoprodajni ugovor iz 2005.

Na sjednici Općinskog vijeća Vižinade u travnju 2005. donijeta je odluka o prodaji starih školskih zgrada u Vižinadi i Bajkinima. Dogovoreno je da se zgrade prodaju zajedno, u paketu. Međutim, u međuvremenu su raspisani lokalni izbori, a načelnik Vižinade Aldo Ritoša koji je pripremio natječaj je umro. Natječaj je, prema pripremljenim materijalima svog prethodnika, objavio njegov nasljednik u načelnikovom uredu Marino Baldini. Na natječaju se kao najpovoljnija s ponudom od 3,3 milijuna kuna, za škole ukupno procijenjene 3,15 milijuna kuna, pojavila zagrebačka tvrtka Infotechno. Budući da je zadovoljavala uvjete natječaja, Općinsko vijeće odlučilo je da im se škole prodaju.
U skladu s odlukom Vijeća, u rujnu 2005. potpisan je kupoprodajni ugovor, ali tada je Infotechno počeo zavlačiti s uplatom. Načelnik Baldini u više je navrata pisao tvrtki, ali uplate nisu stizale. Budući da novac nije stizao i da su svi ugovorni i dogovoreni rokovi istekli, odlukom Poglavarstva ugovor je sukladno svojim odredbama raskinut. U travnju 2006. kada je Infotechno dobio obavijest o raskidu ugovora, ubrzo je stigla uplata od 2,985 milijuna kuna, što je s jamčevinom od 315 tisuća kuna uplaćenom u kolovozu 2005. ukupno iznosilo ugovorenih 3,3 milijuna kuna. Međutim, kupoprodajnim ugovorom kupac je bio dužan iznos platiti u roku od 15 dana, a ukoliko zakasni s plaćanjem više od 30 dana od ugovorenog roka, prodavatelj ima pravo raskinuti ugovor. Budući da se kupac nije pridržavao preuzetih obaveza, tadašnje je općinsko Poglavarstvo odlučilo da se ugovor raskine i Infotechnu vrati uplaćeni iznos.
- Ugovor je raskinut i novac je vraćen komercijalnoj banci kupca, ali tada je za Općinu počela kalvarija, kaže pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Gordana Bottezar. Naime, Infotechno je Općinu tužio za raskid ugovora, a time, posredno i za gubitak vlasništva nad nekretninama. U međuvremenu je sudskim nagodbama plaćena škola u Bajkinima, ali ne i ova u Vižinadi.

Kroz javno-privatno partnerstvo?

Načelnik Ferenac smatra kako je sadašnjom presudom Županijskog suda u Puli napokon okončana ova priča o školi u Vižinadi.
- Budući da se upravo priprema projekt uređenja trga u Vižinadi, Ferenac zgradu stare škole vidi kao sastavni dio trga. "Ta bi velika i lijepa zgrada bila pogodna za neki turistički sadržaj, možda hotel i hostel. Pridoda li joj se još i lođa koja se nalazi uz nju, škola i lođa mogu biti značajan i lijep sadržaj budućeg središnjeg trga. Kako će se to realizirati još je rano govoriti, razmatraju se mogućnosti javno-privatnog partnerstva, ali o tom potom. Sada je najvažnije da se postupak okonča i da se škola napokon vrati u općinsko vlasništvo, kaže načelnik. (M. RIMANIĆ)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti