Sjeverni krak porečke obilaznice bit će gotov prije dolaska turista

Lokalno
24.02.2009 00:00
D. Požarić
Obilaznica će se uključiti u županijsku cestu Vrsar - Novigrad kod Stancije Vodopija
Obilaznica će se uključiti u županijsku cestu Vrsar - Novigrad kod Stancije Vodopija
POREČ - Građevinski radovi na sjevernom kraku porečke obilaznice proteklih su dana nastavljeni nakon što ih je posljednjih mjeseci kiša znatno usporavala. Drugi i posljednji dio obilaznice gradi se šest godina nakon što je za mandata gradonačelnika Josipa Marasa u promet puštena njena prva dionica od Varvari do Stancije Portun, duga oko 730 metara. Druga dionica je znatno dulja te u nešto više od četiri kilometra obuhvaća dva cestovna propusta za servisne ceste i tri rotora.
Prvi od njih, sada potpuno gotov, sagrađen je na mjestu donedavnog T-raskrižja prema industrijskoj zoni Čimižin, a ovih dana tvrtka Osijek-Koteks priprema podlogu za asfaltiranje rotora u Vranićima. Treći i najsjeverniji dio, onaj kod Velog Maja i Stancije Vodopija, kojim će se obilaznica uključivati na županijsku cestu prema Novigradu, tek treba doći na red za postavljanje posljednjih slojeva materijala prije asfaltiranja.
Asfaltira pulska Cesta, i to od južne prema sjevernoj strani pa će nakon rotora Portun krenuti prema Vranićima.
Kompletna je trasa probijena i nasipana, a sada su zgotovljeni i bočni kanali za odvodnju oborinskih voda. One će se u separatorima filtrirati od masti i ulja i u upojne bunare odlaziti pročišćene.
Obilaznica će biti kompletno osvijetljena – dosad su postavljeni gotovo svi stupovi javne rasvjete s betonskim temeljima, na rotorima nešto gušće, a uz prometnicu s jedne strane. Premda će to značiti veću potrošnju struje, očekuje se da će osvjetljenje u čitavoj duljini znatno doprinijeti sigurnosti prometa. Za ovaj dio posla Grad je angažirao tvrtku Đusto, a nadzor obavlja pazinska tvrtka Učka-konzalting.
Prema neslužbenim informacijama cesta bi trebala biti gotova prije početka turističke sezone, a na rok dovršetka sigurno će utjecati i HEP, koji ovdje obnavlja vlastitu elektroenergetsku infrastrukturu.
Spomenimo da je prije nešto više od tjedan dana izvođač radova oštetio električni kabel za napajanje crpne stanice Vodopija i kolektor javne kanalizacije Kukci - Veli Maj, a o tome nije obavijestio gradsko komunalno poduzeće Uslugu, koja tom infrastrukturom upravlja. Usluga je otkrila oštećenje pri redovitoj kontroli i na webu objavila da je kabel ubrzo popravljen spojnicom, »pretpostavljamo prema pravilu struke«. S druge strane, kanalizacijska cijev nije sanirana kako nalaže struka, o čemu je Usluga obavijestila Grad.
- Upozorili smo ih da na prvoj sljedećoj koordinaciji zatraže od izvođača radova da cijev popravi tako da bude potpuno vodonepropusna jer je način na koji su to prvotno riješili neprihvatljiv. U suprotnom će kvar popraviti Usluga o trošku izvođača radova na obilaznici, rekao nam je jučer Siniša Pilat iz porečkog komunalca.
- Očekujemo da će nas ovih dana pozvati da provjerimo kako su sanirali kolektor jer rov neće zatrpavati bez prisutnosti nekoga iz Usluge, napomenuo je Pilat.
M. DODIĆ
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti