Šesta obljetnica smrti Ane Rukavine uz "Dan otvorenih srca"

Hrvatska i svijet
26.11.2012 19:22
D. Požarić
1
1
Šest je godina prošlo od smrti Ane Rukavine, djevojke čije ime nosi obiteljska zaklada zaslužna za osvještavanje građana o potrebi darivanja matičnih stanica. Broj darivatelja je u tih šest godina sa 150 porastao na oko 36.950, a 33.275 uzoraka je tipizirano i spremno čeka svoje potencijalne primatelje. Presađivanjem doniranih matičnih stanica u proteklih su 6 godina spašena 24 života.
Anin nepresušni optimizam i danas nadahnjuje i teško je ne prisjetiti se njenog vapaja:"Želim život!" koji je, kao malo što u novijoj hrvatskoj povijesti, tako mnogo građana ujedinio oko pozitivnog cilja.
Umjesto tradicionalne akcije upisa u Registar darivatelja matičnih stanica, Zaklada Ana Rukavina ove godine organizira "Dan otvorenih srca" i otvara svoja vrata svima koji se žele upisati u registar, a sve buduće mame koje zanima pohrana krvi iz pupkovine mogu doći u prostorije zaklade na upoznavanje. I dalje se sve zdrave osobe starosti od 18 do 40 godina mogu upisati u registar.
Smisao je akcije u tome da podsjeti javnost kako svi u sebi nosimo lijek kojeg možemo pokloniti onima kojima je potreban.

Darujte krv iz pupkovine jer može nekome spasiti život!

U svijetu postoji velik broj bolesnika koji trebaju transplantaciju krvotvornih matičnih stanica, a ne mogu naći podudarnog darivatelja. Krv iz pupkovine pohranjena u Banci krvi iz pupkovine "Ana Rukavina" povećava mogućnost pronalaženja transplantata kojim se može spasiti život oboljelima.
U ožujku 2007. osnovana je Banka krvi iz pupkovine Ana Rukavina. Banka djeluje kao javna banka i bit će dio nacionalnog registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži. Odmah nakon osnivanja Banke pokrenute su aktivnosti oko organizacije mreže rodilišta koja će od dobrovoljnih davateljica (rodilja) sakupljati krv iz pupkovine za potrebe banke.
Više o Zakladi Ana Rukavina možete doznati ovdje .
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti