Senzacionalni arheološki nalazi: Podmorje uvale Zambratija - riznica arheološkog bogatstva

Istra
04.05.2012 18:39
D. Požarić
1
1
Na danas otvorenom sajmu Crofish koji se održava u Umagu održano je i predavanje, odnosno projekcija najnovijih senzacionalni arheoloških nalaza u uvali Zambratija. Projekt je predstavila voditeljica arheoloških istraživanja Ida Koncani Uhač, arheologinja Arheološkog muzeja Istre u Puli, a istraživanja su proteklih godina vodili kustosi Arheloškog muzeja Istre iz Pule. Predstavljeni su nalazi neolitičkog naselja i ostaci najstarijeg broda na Jadranu.
Sasvim na sjeverozapadu istarske obale, južno od rta Savudrija, smjestila se prostrana uvala Zambratija. Bogata arheološko-kulturna prošlost ovog kraja oduvijek je privlačila pažnju brojnih istraživača. Uz nekolicinu arheoloških lokaliteta, poznatih na širem području oko Zambratije, nedavno su na svjetlo dana izronili arheološki nalazi koji se svojom unikatnošću mogu svrstati u sam vrh arheoloških otkrića, rekla je predstavljajući rezultate istraživanja Ida Koncani Uhač.
Još u rujnu 2008. godine, u podmorju uvale Zambratija na području današnje ribarske lučice gdje je investitor Lučka Uprava Umag – Novigrad obavljao radove na produženju postojećeg lukobrana, Arheološki muzej Istre proveo je zaštitno arheološko istraživanje.
Istraživanja su obavljena uz sudjelovanje lokalnih znalaca (Niki Fachin, Christian Petretich) i drugih profesionalnih ronilaca. Tijekom istraživanja arheolozi i ronioci su obavili pretraživanje podmorja i na sjevernom dijelu uvale, pri čemu su na morskome dnu uočili brojne tragove drvenih ostataka. Probnim istraživanjem provedenim iste godine ustanovljeno je kako se radi o potopljenom prapovijesnom naselju iz razdoblja od kasnog neolitika do ranog bakrenog doba.
Prapovijesno naselje smjestilo se u prirodnoj potopljenoj reljefnoj udolini (nekad vjerojatno zamočvarenoj vrtači) koja se pruža od današnjeg obalnog ruba, dok je s vanjske (južne) strane od otvorenog mora zaštićena vapnenačkim hrptom, današnjim škojima (prvi i drugi škoj kako ih nazivaju mještani).
Nalazište se danas nalazi na dubini od 2,5 – 3,20 metra, a prostire se na površini od oko 10 000 m².
Na osnovi dosadašnjih rezultata istraživanja, pretpostavlja se da su naselje tvorile kuće izgrađene na pilonima od hrastova drveta koji su, zbog toga što se nalaze u mulju morskog dna, izuzetno dobro očuvani. Probnim istraživanjem manje površine unutar naselja, uz drvene pilone, otkrivena je veća količina životinjskih kostiju i brojni ulomci prapovijesnih keramičkih posuda. Otkriveni arheološki materijal, kompariran s identičnim arheološkim nalazima s drugih kopnenih lokaliteta u Istri, okvirno datira ovo nalazište u razdoblje od kasnog neolitika do ranog bakrenog doba. Identična datacija potvrđena je radiokarbonskim analizama određivanja datuma starosti koje su dobivene iz uzoraka drveta pilona, po kojoj se naselje vremenski smješta između 4230 i 3980 godine prije Krista.
Uz ovaj prapovijesni lokalitet, na središnjem su dijelu uvale Zambratija 2008. godine, na dubini od – 2,20 m, tek ispod tankog sloja pijeska i obraštaja morske trave Posidonije (voga), otkriveni ostaci brodske konstrukcije, kako će se naknadno pokazati, također iz vremena prapovijesti. Posebnost nalaza očituje se u tome što je konstrukcija brodice spajana zanimljivom tehnikom šivanja konopom kroz rupe na obodima platica (madira). Tijekom rujna 2011. obavljena je prva kampanja arheološkog istraživanja u cilju djelomičnog otkrivanja broda, na temelju čijih bi se podataka dobile smjernice za daljnji istraživački rad i prikupili uzorci za analizu vrsta drva te druge kemijske analize.
Dosad je otkriveno postojanje ukupno osam platica brodskog korita koje su napravljene od brijesta i jedno brodsko rebro. Na rubovima platica nalazile su se ukoso izbušene rupe kroz koje je obavljeno šivanje, a preko opšava se nalazila drvena letvica u funkciji zadržavanja brtvila. Dužina očuvanog korita brodice procjenjuje se na oko 6 m, dok mu je širina 2,4 m.
Brodica u uvali Zambratija, radiokarbonskim analizama određivanja datuma starosti, okvirno se datira u razdoblje prvog tisućljeća prije Krista, čime trenutno ima titulu najstarije brodice ovakvog tipa na Jadranu. Datacija i tehnička izvedba ovog broda zasad se može smatrati pretečom kasnijih šivanih brodova koji su poznati na nekoliko jadranskih lokaliteta, a što će pokazati buduća istraživanja.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti