Semafor kod Bolnice: Svi su pametniji od građevinske struke, vladajući IDS se boji za glasove

Lokalno
26.08.2015 13:58
D. Požarić
1
1
1
Zakuhala se polemika oko jedinog preostalog raskrižja sa semaforima na dijelu ceste D75 kroz Poreč, onog kod naselja Bolnica. Javio nam se još jedan čitatelj (podaci poznati redakciji) i nije mu, kaže, jasno kako su u niskogradnji izgleda svi veći stručnjaci od onih koji su se za to zanimanje školovali.
Objavljujemo skraćenu verziju pisma uz izmjene nebitne za sadržaj.
-Drago mi je zbog pokrenute diskusije o raskrižju kod Bolnice i hvala vam što ste mogućnost komentiranja dozvolili i nama, anonimnim građanima, a ne samo političarima koji love jeftine bodove.
Uzimam si slobodu korištenja prava na anonimnost jer mi egzistencija ovisi o jednom "jakom" političaru, a ne želim ni da mi djeca trpe zbog drugačijeg mišljenja.
Radi se o prometnici koju osim stanara naselja Bolnica koriste svi ostali, pa tako i ja, koji stanujem u centru grada i bavim djelatnošću koja se obavlja u vozilu, pa barem dvadeset-trideset puta dnevno prođem tim križanjem. Tako znam i da su gužve svakodnevne, a ne samo ona dva-tri izrazito kišna dana u godini. Taj semafor ne usporava, još manje regulira promet. On ga konstantno koči i samo zbog njega se stvaraju kolone na potezu od Lacopa do Parensa te od velikog parkirališta prema Bolnici.
Možda ne bi bilo loše da grad naruči snimanje ceste iz zraka, pa bi stvar bila jasnija i onima koji stvar vide samo iz vlastite perspektive.
Potrebno je sagledati vrlo jednostavnu širu sliku: semafor po svojoj definiciji povremeno zaustavlja promet, dok ga rotor umiruje i dinamički mu omogućava ravnomjernu protočnost. Prekidi prometa znače nervozu, kočenja i pokretanja vozila sa mjesta, a rotor sasvim suprotno. Zar smo već zaboravili kakvih je sve prometnih nesreća bilo na tom semaforu?
To što nekome ne smeta par minuta čekanja na semaforu nije nikakav argument, jer postoje i oni koji moraju čekati po nekoliko puta na dan. I ne radi se o "jednom vozaču iz Kufci" kojemu se ne da čekati na semaforu, nego zbog iritantne samodopadnosti i samovolje mještana jednog naselja čekati moramo svi!
Svakoga dana od Rive ili Novog naselja do Cimarela moramo voziti oko polovice centra grada jer su tu jednosmjerne ulice. Pa što onda? Tako mora biti, jer bismo inače na ulicama imali kaos. Ako to svi poštuju, po čemu bi naselje Bolnica trebalo biti toliko posebno? Po tome što tamo žive neki utjecajni ljudi koji glasove na izborima mogu odnijeti na ovu ili onu stranu?
Posebno je genijalan bio prijedlog da se napravi podvožnjak u smjeru tržnice. Nagib je prevelik za rotor, a neki bi kopali podvožnjak!
Sve može, samo ne jedino pravo, normalno, tehnički izvedivo rješenje. Vozači, frizeri, kuhari, konobari i političari (bez uvrede, naveo sam i svoje zanimanje), svi smo pametniji od struke. I još samo tako bacimo sedam milijuna kuna koje nam je država željela pokloniti.
Ma, bravo!
Pozdrav od čitatelja, simpatizera porečke političke oporbe, koji na semaforu kod Bolnice svakoga dana izgubi dvadesetak minuta vremena i kojemu se čini da teatar apsurda sa semaforom postoji samo zato jer se vladajući IDS boji postupiti razumno, jer ga je strah gubitka glasova.
(Podaci poznati redakciji)
Vezani članci:
(dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti