Šebalj na predstavljanju 42. Croatia Rallyja u Poreču: idem na sve ili ništa pa kako bude

Sport
01.10.2015 17:25
D. Požarić
Juraj Šebalj: pobjeda na Croatia Rallyju više bi mu značila od dijamantne kacige
Juraj Šebalj: pobjeda na Croatia Rallyju više bi mu značila od dijamantne kacige
7
Villa Polesini u Poreču danas je bila domaćin tradicionalne tiskovne konferencije uoči novog izdanja hrvatskog najstarijeg, najtežeg i najpopularnijeg automobilskog natjecanja, 42. po redu Croatia Rallyja.
Medijima su se obratili direktor utrke Goran Vujisić u ime organizatora, dogradonačelnica Poreča Nadia Štifanić Dobrilović u ime domaćina te članovi triju posada – pretendenata na osvajanje mjesta na pobjedničkom postolju: Murat Bostanci i Onur Vatansever (Turska), Rok Turk i Martina Lazar (Slovenija), Juraj Šebalj te Viliam Prodan i Zdravko Draženović (Hrvatska).
Direktor utrke Goran Vujisić
Od pedesetak prijavljenih ekipa na startu ih se očekuje četrdesetak, a direktor Goran Vujisić posebno je pohvalio posade koje tijekom upoznavanja staze jučer i danas nisu "divljale" nego su se pridržavale propisa te izrazio zadovoljstvo velikim brojem natjecatelja iz puno zemalja.
Ceremonijalni start bit će večeras u 21 sat na glavnom porečkom trgu, a petak započinje shakedownom u Mugebi od 12 do 15 sati. Prvi brzinac Stanići (Mugeba-Fuškulin-Dračevac-Gradina-Marasi) vozit će se od 17:19 do 19:30 sati, a B1 Antonci od 17:57 do 20:08 na relaciji Žbandaj-Jehnići-Pršurići-Žikovići-Kosinožići-Antonci-Bačva.
Murat Bostanci i Onur Vatansever bit će zadovoljni plasmanom na neko od prva četiri mjesta
Murat Bostanci i Onur Vatansever trenbutno su vodeća ekipa europskog rally trofeja sa četiri starta i četiri pobjede. Do sada je, rekao je Bostanci novinarima, sezona za njih bila dobra. -U Hrvatskoj smo prvi put, a Poreč je predivan grad i vrlo se ugodno osjećam ovdje. Nadam se da će ovo za nas biti dobra utrka. Iako sam vozio neke teške rallyje, moram reći da je ova staza vrlo zahtjevna, zapravo jedna od najtežih. Velike su šanse za puknuće gume, pa treba biti oprezan. Bit ćemo sretni ako završimo na bilo kojem od prva četiri mjesta, jer nam to donosi titulu u prvenstvu, rekao je Bostanci zaključivši kako bi inače volio da natjecanja bude, ali mu je žao što ga publika neće vidjeti kako "pritišće". Njihov prvi pratilac u ERT natjecanju Rashid Al Ketbi je, naime, odustao od nastupa u Poreču.
Onur Vatansever potvrdio je njegove riječi o osvajanju titule kao najvažnijoj stvari i težini staze. Izrazio je nadu da će porečki rally biti veliki spektakl uz kojeg će svi provesti ugodan vikend.
Rok Turk i Martina Lazar očekuju sve i svašta i vesele se utrci
Rok Turk potvrdio je kako se radi o "tipično istarskim brzincima" na koje su, kaže, navikli, pa očekuju doslovno sve i svašta. Martina Lazar rekla je kako je za nju sve što se događa novo. -Bit ćemo koncetrirani do kraja, pred nama je težak rally, ali veselim mu se, rekla je. Njih dvoje trenutno su trećeplasirani u poretku FIA europskog rally trofeja.
Juraj Šebalj: pobjeda na Croatia Rallyju više bi mu značila od dijamantne kacige
Trenutno vodeći u domaćem prvenstvu Jura Šebalj rekao je da bi prvim mjestom nakon ovog rallyja osvojio treću zlatnu, ali i dijamantnu kacigu. No, nije ga, kaže, briga, rekao je novinarima uz smijeh. -Postoji razlog zbog kojeg vozim Rally pa mi ni takav trofej ne znači puno koliko bi mi ovdje značila pobjeda. Ako i pogriješim, neću ni za čime žaliti. Idem na sve ili ništa, pokušat ću pobijediti dvojac u R5 automobilima. Dat ću sve od sebe i svog Mitsubishija, rekao je Šebalj uz opasku kako je njegov automobil potpuno nov i još neusklađen. Pokušat će ga uskladiti u sutrašnjem shakedownu. -Dečki su mi rekli da sve štima, pa se nadam da ću se i ja tako u automobilu osjećati. A ako ja budem dobro, onda mogu sve što hoću, rekao je Jura Šebalj.
Kad je staza u pitanju, hrvatski automobilistički as kaže da je ovogodišnji Croatia Rally najteži do sada. Jako je puno uskih, izuzetno brzih dijelova, puno skokova, prijevoja, različitih vrsta asfalta i velike su mogućnosti za bušenje gume. -Kamen jednostavno izlazi iz istarske zemlje i jedino što mogu je odluka ići na sve ili ništa, pa nakon utrke vidjeti kako će ispasti. Poručio je Roku "Gotov si!" jer, mu se ima namjeru osvetiti zbog gledanja u leđa njegovoj R petici.
Viliam Prodan i Zdravko Draženović: ako bude kiše, prednost je na našoj strani
Iako se natječu u Mitropa Rallyju pa im Croatia Rally u bodovnom smislu nema neko značenje, Viliam Prodan i njegov kopilot Zdravko Draženović spremni su se svojim automobilom uhvatiti ukoštac sa uglednom konkurencijom u velikim automobilima. -Dodatni nam je motiv da na svojim brzincima nastupimo pred svojom publikom i hvala organizatoru na tome što nam je pred kućni prag doveo tako lijepu, zahtjevnu utrku, rekao je Prodan. I on se, kaže, nada iznenađenjima i dat će sve od sebe te najavljenu kišu iskoristiti kao svoju prednost na stazi.
Zdravko Draženović kaže, a mi Istrijani to vrlo dobro znamo, da je istarski asfalt klizav i kad je suh, a kamo li kad se smoči. Mišljenja je kako su manji automobili po kiši i velikim nizbrdicama u prednosti pred većima. -Vidjet ćemo, brzinci su dugi, zahtjevni i opasni, koncentriran treba biti od početka do kraja, zaključio je Draženović. (dp)
Ovogodišnji itinerer sastoji se od 12 brzinskih ispita na 6 lokacija, odranije poznatima ljubiteljima rally u Hrvatskoj. Uz ponešto izmijenjen koncept brzinaca u odnosu na prošlo izdanje utrka će biti atraktivnija, jer dosadašnje uzbrdice postale su nizbrdice, pa će uz najavljenu kišu to zacijelo biti dodatni razlog za brigu posada i ekipa, a zadovoljstvo kod publike.
Startna i ciljna rampa nalaze se na Trgu slobode u Poreču.
Utrka se boduje za hrvatsko i slovensko nacionalno prvenstvo, regionalna CEZ + CEZ povijesna vozila te FIA europski rally trofej.
U petak navečer na stepenicama kazališta nastupit će LET3, a u subotu je isto mjesto rezervirano za disco groznicu uz Magic Seventy band uz podršku eminentnih DJ-a.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti