SDP Poreč: IDS-ova populistička politika se kiti tuđim perjem

Lokalno
06.05.2021 11:40
1
1
SDP-ov kandidat za gradonačelnika i nositelj liste za gradsko vijeće Vladimir Sladonja danas je na konferenciji za medije predstavio program ove stranke za Poreč, ističući kako namjerava provesti promjene u socijalnoj politici u svim sferama lokalne samouprave.
Uz Sladonju, za ulazak u novi saziv gradskog vijeća s liste SDP-a konkuriraju i Marina Zelenika Majić, Aleksandar Kovač, Srećko Oštir, Mladen Lač, Stevo Mandić, Kristina Nenadović, Viktor Korsin, Enio Deković, Miro Sošić, Dijana Lukić Grandov, Bojana Aleksić, Alenka Oštir, Linda Juraković i Marija Trošelj.
Sladonja se osvrnuo na trenutnu korona krizu te navodi kako je jedan od glavnih ciljeva preusmjerenje sredstva iz budžeta Grada u socijalnu politiku , koja bi, prema njegovim riječima, bila i do deset puta veća nego što je trenutnih 300 tisuća kuna. Istaknuo je kako su projekti Peškera i Saladinka zadnja prilika da turistički sektor dođe u ruke domaćih poduzetnika i građana, te ih želi realizirati u javno-privatnom partnerstvu s poduzetnicima i građanima. Također, rekao je kako namjerava vratiti u vlasništvo Grada “sve javne površine koje su privatizirane u kriminalnoj privatizaciji, kako ne bismo ostali bez pristupa moru i plažama”.

Usluga treba novo vodstvo

– Gradski proračun mora služiti da se podiže vrijednost poštenog rada. Blagajnica, konobar, obrtnik ili mali poduzetnik mora sebi i svojoj obitelji osigurati egzistenciju i krov nad glavom, istaknuo je Sladonja, osvrnuvši se i na Uslugu Poreč i potencijalna dodatna potraživanja zbog loše vođenog odabira izvođača u tom ogromnom projektu koji se većim dijelom financira europskim novcem.
– Usluga je zbog malverzacija u projektu odvodnje dobila kaznu od 50 milijuna kuna, a postoje naznake da je ta kazna samo vrh ledene sante. Smatramo da je u Usluzi hitno potrebno novo rukovodstvo koje će spasiti projekt od fijaska i Poreč od bankrota, izjavio je Sladonja najavivši kako bi njegov prvi potez kao gradonačelnik bila smjena predsjednika Odvodnje i Usluge Milana Lakovića.
Promjene traži i u kulturi te navodi je Poreč gradsku kulturu i identitet pretvorio u turistički proizvod.

IDS se pretvorio u trgovačko društvo

– Uvjereni smo da je put do revitalizacije porečke starogradske jezgre gradnja kulturnog programa kroz 365 dana u godini. Kulturu treba graditi kroz jaki gradski identitet - s malo strpljenja i puno rada, navodi.
Osvrnuo se na politiku IDS-a te prozvao njihov “populizam” koji se “kiti tuđim perjem”.
– IDS je prisvojio antifašizam, toleranciju, regionalni identitet i otpor nacionalističkoj isključivosti. Ovo su vrijednosni sklopovi koji pripadaju ljevici, a IDS je napustio sve te vrijednosti i pretvorio se u trgovačko društvo. Ja sam pak u ovu kampanju ušao bez osobnih interesa, jer imam stručne kvalifikacije koje mi garantiraju egzistenciju izvan politike, za razliku od Lorisa Peršurića i njegovog tima, zaključio je Sladonja.

Svjedočimo vladavini jednopartijskog jednoumlja

Riječ je potom preuzela kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Marina Zelenika Majić , koja je ističe kako je obrazovanje glavno područje njenog djelovanja i izvan učionice.
– Iz svog dugogodišnjeg iskustva u obrazovanju mladih, ali i odraslih, željela bih da Grad može ponuditi mladima više obrazovnih, kulturnih ali i sportskih sadržaja izvan same učionice.
Prisutnima se obratio i tajnik porečkog SDP-a i treći na listi na listi za gradsko vijeće Aleksandar Kovač koji je izjavio kako je inertnosti vlasti u Gradu onemogućila prijedloge opozicije za transparentnošću u upravljanju javnim dobrom i razvojem demokratskih odnosa.
– Tijekom tri desetljeća života u Poreču svjedočim dobrim ali i manje dobrim gradskim politikama, nedostatku stvarnog političkog pluralizma i vladavini jednopartijskog jednoumlja. Nas ne zanima previše što su ljudi bili, već što jesu i što mogu postati, istaknuo je Kovač. (ls)
Nositelj SDP-ove liste za gradsko vijeće Vladimir Sladonja je diplomirani inženjer građevinarstva zaposlen u vlastitom poduzeću. Oženjen je i otac troje djece. Druga na listi je Marina Zelenika Majić , profesorica njemačkog jezika u Srednjoj školi Mate Balote. Iza nje je Aleksandar Kovač , bivši pripadnik specijalne policije, kriminalistički inspektor Odjela specijalnih istraga Europske policije, regionalni direktor u sektoru privatne zaštite. Srećko Oštir je diplomirao elektrotehniku u Zagrebu i magistrirao na temi telekomunikacijskog poduzetništva u Osijeku. Radi kao predavač strukovnih predmeta u srednjoj školi u Rovinju. Mladen Lač rodom je iz Osijeka, i kao diplomirani inženjer geodezije i dugogodišnji ovlašteni geodet, aktivan je u strukovnoj komori. Kao aktivist udruge za zaštitu pasa Snoopy iz Pule ima više od 400 sati volontiranja godišnje. Stevo Mandić je ugledni turistički djelatnik u mirovini. Na listi su redom i studentica medicine Kristina Nenadović , zapovjednik turističkog broda, sudionik Domovinskog rata i nogometni sudac Viktor Korsin , poduzetnik Enio Deković čija tvrtka zapošljava 20 radnika, predsjednik udruge veterana Domovinskog rata Miro Sošić , aktivan i u sportskim udrugama, zatim djelatnica Valamara Dijana Lukić Grandov , dizajnerica interijera Bojana Aleksić , profesorica tjelesnog odgoja Alenka Oštir , doktorica ekonomskih znanosti i slikarica Linda Juraković te diplomirana socijalna radnica u mirovini Marija Trošelj .
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti