SDP obilježio Dan pobjede nad fašizmom

Istra
09.05.2018 15:00
D. Požarić
1
1
Na povijesno važan Dan pobjede nad fašizmom SDP Istarske županije položio je vijenac u spomen žrtvama nacističkog, fašističkog i ustaškog režima. Vijenac je položen u Titovom parku u Puli te su ga u ime SDP Pule i Istarske županije položili Sanja Radolović, predsjednica SDP-a Pule te gradska i županijska vijećnica, a uz nju su bili članovi te stranke i UABA Pule Boris Siljan, Lovro Sangaleti i Milorad Mikač.
Tom prigodom istaknuto je da se događaj na današnji dan ne smije zaboraviti niti dopustiti njegovu relativizaciju, jer, nažalost, vremena u kojima živimo pokazuju da unatoč porazu strašne i sramotne ideologije, neki je i dan danas pokušavaju vratiti u život širenjem mržnje, netolerancije te napadima na slobodu izbora i slobodu govora. Međutim SDP Pule i Istre to neće mirno gledati već će nastaviti svoje aktivnosti u obliku javnog djelovanja kako bi ostalo sjećanje na strahote koje su se dogodile, upravo zato da se ne bi ponovile.
U sklopu javnog djelovanja i doprinosa antifašističkim vrijednostima SDP Istarske županije na konferenciji za medije predstavio je deklaraciju koju će uputiti klub vijećnika SDP – HSU – SDSS na usvajanje Županijskoj skupštini Istarske županije. Deklaracija o osudi isticanja i propagiranja fašističkih, nacističkih i ustaških sadržaja i simbola predstavljena je kao dokument koji će jasno i glasno definirati Istarsku županiju kao antifašističku. Pred okupljenim novinarima u ime predlagača pojavili su se županijski i gradski vijećnici, istaknuti članovi UABA, predstavnici manjina, članovi Savjeta za ljudska prava, civilno društvo i pravni sustav i nacionalne manjine SDP-a Istre.
Uvodno obraćanje započela je Sanja Radolović koja je istaknula Istru kao predvodnika u očuvanju antifašističkih vrijednosti i suvremenih demokratskih postignuća. Posebno je naglašena potreba za trajnim promicanjem i zaštiti antifašističkih vrijednosti i antifašizma u cjelini jer je uočljivo da se aktualna državna vlast ustručava obilježiti Dan pobjede nad fašizmom onako kako ga obilježavaju diljem Europe. Kao primjer udara na antifašističke vrijednosti poput slobode izbora i govora navela je Željku Markić koja je postala sinonim za udar na ljudska prava.
Na njezine riječi nadovezala se Snežana Andrejev Majcan, predsjednica Savjeta za ljudska prava, civilno društvo i pravni sustav i nacionalne manjine SDP-a Istre, koja je upozorila na pokušaje revidiranja povijesti i povijesnih događaja kako bi se marginalizirala antifašistička borba i njezina uloga u oslobađanju Europe.
-Nikada ne smijemo zaboraviti da su milijuni nedužnih ljudi ubijani samo zato što su ih fašistička i nacistička ideologija proglasile nepodobnima zbog njihovih razmišljanja, opredjeljenja, rase i vjere, istaknula je Andrejev Majcan te dodala da naša državna vlast osnivanjem povjerenstava pokazuje neodlučnost i toleranciju prema onome nad čime se civilizirana Europa zgraža.
Na samom kraju istaknuto je da su upravo fašizam i nacizam doveli nacionalizam, rasizam, isključivost i sukobe te je, nažalost, borba protiv takvog sustava vrijednosti postala svakodnevna nužnost kako bi se zaštitila sloboda govora, ljudska prava, tolerancija, solidarnost i nenasilje. Izražena je nada da će Županijska skupština Istarske županije usvajanjem predložene deklaracije postati primjer ostalima u Republici Hrvatskoj. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti