SDP Lovreča uz Silvana Matoševića, Denis Peteh kandidat za zamjenika načelnika

Lokalno
14.03.2013 17:01
D. Požarić
Milan Žužić, Silvano Matošević i Denis Peteh
Milan Žužić, Silvano Matošević i Denis Peteh
Danas je sutlovrečki SDP u općinskim prostorijama predstavio platformu na kojoj će se pripremati za skorašnje lokalne izbore. Predsjednik općinske organizacije Milan Žužić predstavio je odnedavnog člana SDP-a Denisa Peteha kao kandidata za načelnikova zamjenika, dok će stranka u još jednom mandatu podržati aktualnog općinskog načelnika Silvana Matoševića .
-Matoševića smo podržali i na prethodnim izborima, a budući da smo sa njime uskladili i svoj program za naredni mandat, podržat ćemo ga i na ovim lokalnim izborima, rekao je Žužić, predstvivši ujedno i Denisa Peteha, aktualnog vijećnika u Općinskom vijeću na nezavisnoj listi Ivana Banića. Oko liste za vijeće još se uvijek vode konzultacije i pregovori čiji će rezultat uskoro biti prezentiran javnosti, rekao je Žužić najavivši prilično velike promjene, pa i iznenađenja na listi, budući se SDP Sv. Lovreča okreće prema mladima kojima će polako prepustiti političke pozicije i odlučivanje.
-Pomoći ćemo im u svemu što bude potrebno i povući se u drugi plan, zaključio je.
Kandidat za načelnika Silvano Matošević najavio je politiku kontinuiteta kad je u pitanju konsolidacija financija i funkcioniranja općine. Na početku mandata su, kaže, zatekli dva milijuna i stotinjak tisuća kuna obaveza te funkcioniranje u teškim uvjetima recesije osigurali bez daljih zaduženja. Aktualno zaduženje je 2.603.511,67 lipa, od čega 439.667 kuna otpada na kredit za asfaltiranje ceste Pajari-Heraki, a 356.160,32 kuna od tog iznosa bit će vraćeno od strane IPARD-a.
Ostatak od 200.000 kuna je obveza koje općina prenosi u novo razdoblje, rekao je Matošević.
U narednom mandatu namjerava nastaviti sa financiranjem socijalnog programa koji se i do sada relativno uspješno financirao obzirom na probleme vezane uz stanje prihoda. Poticat će se ulaganje u sportske i kulturne udruge, a u duhu štednje značajno smanjiti troškove organizacije.
-Općinu ćemo i dalje voditi u skladu sa mogućnostima i u nadi da će globalna kriza konačno prestati te ćemo se lakše uhvatiti ukoštac sa problemima, rekao je SDP-ov kandidat za načelnika lovrečke općine posebno istaknuvši dobar volonterski rad mještana kojeg će i dalje poticati.
Osnove političke platforme i dalje se tiču izgradnje infrastrukture kroz IPARD programe. U Općini očekuju memorandum za kanalizacijski sustav izvan gradskih zidina i očekuju da im Hrvatske vode omoguće izvedbu unutar zidina.
U izradi je projekt oborinske odvodnje pa se očekuje da će uskoro biti riješen i taj akutni problem u mjestu, zbog kojeg tijekom kiše glavnom ulicom teče rijeka.
U planu je rekonstrukcija vodovodne mreže u suradnji sa Istarskim vodovodom, a Općina treba osigurati da se bolje riješi vodovodna mreža unutar gradske jezgre, za što treba osigurati projekt popločenja starogradske jezgre kao spomenika kulture.
-Da bismo to postigli, za bilo kakav zahvat trebamo dobiti uvjete konzervatora. Jednim smo dijelom krenuli u izvršenje, a do početka ljeta se nadamo dobiti uvjete za nastavak radova na vodovodu i kanalizaciji, kaže Matošević.
Planira se i besplatni Internet kad to bude moguće. Turistička zajednica je formirana, iako još nije upisana u registar, što Matošević očekuje do proljeća. U suradnji sa regijom Veneto nastavit će se na obnovi starogradske jezgre, zidina, tornja i kule, a pred dovršetkom je i restauriranje povijesnih orgulja.
I dalje će u radu podržavati svoj KUD i Klub amaterske fotografije te nastojati bolje valorizirati galeriju za koju će nizom izložbi akademskih umjetnika nastojati izboriti status službene galerije, a nastavit će se i  financiranje predškolskog odgoja i školstva (razni programi, stipendije za srednjoškolce i studente, prijevoz srednjoškolaca itd.)
Ambulanta opće liječničke prakse bit će preseljena u prizemlje Zadružnog doma što će, kaže Matošević, povećati standard zdravstvenih usluga te omogućiti lakši pristup starijim i invalidnim osobama. Postavit će se i pristupne rampe kako bi sve javne sadržaje učinili što pristupačnijima.
-Podržavat ćemo i rad svih drugih udruga te pokrenuti rad udruge civilnog društva, a intenzivirat ćemo i aktivnosti TZ-a u promoviranju Lovreča kao turističke destinacije, eko krajolika, mirne sredine i velikih mogućnosti suradnje sa drugim gradovima. -Kad se reaktivira gospodarska djelatnost, puno će u tome pomoći i položaj na raskrsnici puteva, udaljenost 4km od autoceste i 40 km od pulskog aerodroma, rekao je Matošević.
Denis Peteh je kao buduće aktivnosti naveo osnivanje mjesnih odbora (statut ih predviđa 5, ali nisu formirane) koji će mještanima omogućiti da neposrednije odlučuju o realizaciji projekata u svojoj sredini te zalaganje da se provede zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu u dijelu koji bude u nadležnosti lokalne vlasti.
-U cilju unapređenja poljoprivredne djelatnosti radit ćemo na proširivanju članstva u lokalnoj akcijskoj grupi (LAG), za što ćemo koristiti sredstva iz fondova EU. Realizirat ćemo rekonstrukciju raskrižja na ulazu u Sv. Lovreč i trga kod škole, a imamo i potrebne dozvole, kaže Peteh, najavljujući nastavak aktivnosti na uređenju i asfaltiranju nerazvrstanih cesta i protupožarnih prosjeka, također sredstvima EU.
Kao dokaz da to nisu obećanja bez pokrića Peteh je naveo realizaciju projekta asfaltiranja nerazvrstane ceste Pajari-Heraki sredstvima IPARD-a, što je, kaže, prvi takav projek u državi.
Budući je važeći prostorni plan tijekom protekle četiri godine ponekad bio faktor koji ograničava razvoj, prvenstveno stambene izgradnje, u narednom ga mandatu SDP planira izmijeniti sukladno željama i potrebama građana, sukladno zakonskim mogućnostima.
-Tijekom Matoševićeva mandata učinjen je veliki zaokret u komunikaciji sa građanima, rekao je Peteh. -Općina ne "robuje" radnom vremenu, uvijek se građane nastojalo informirati o aktualnim temama, pa su tako dobro popraćene prezentacija na temu legalizacije bespravno sagrađenih objekata, društveno poticane stanogradnje i osnivanja lokalne akcijske grupe (LAG).
Milan Žužić zaključio je kako započete projekte treba nastaviti i omogućiti dosadašnjem vodstvu da u boljim gospodarskim uvjetima konsolidira Općinu.
-Participirao sam u dosadašnjoj vlasti i vrlo dobro znam da je u uslovima desetkovanih prihoda od komunalnog doprinosa, prometa zemljištem itd. Općina ipak funkcionirala, rekao je Žužić, naglasivši kako su izvučene sve unutarnje rezerve da bi se to omogućilo. Spomenuo je kao primjer proslavu Dana općine na koju je ranije trošeno oko 250.000 kuna, a u mandatu ove vlasti to se uspjelo sa samo 20.000 kuna, uz zadržavanje nivoa organizacije.
-Nekad je ova općina sredstva oročavala u banci jer nije bilo dovoljno projekata da uprihodovano potrošimo. No, sad se sve okrenulo naglavačke i treba raditi u drugim uvjetima. Dug nije povećan u odnosu na stanje koje smo zatekli, zato u SDP-u mislimo da aktualnom načelniku treba dati priliku da u još jednom mandatu završi započete projekte i financijski konsolidira Općinu, zaključio je Žužić.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti