Savudrijska batana - od djece djeci

Istra
01.02.2021 09:11
D. Požarić
Udruga ljubitelja mora i kulturnih znamenitosti „Savudrijska batana – batana salvorina“ izdala je svoju prvu slikovnicu za djecu „Savudrijska batana od djece djeci“.
Nakon objavljivanja knjige „Jedno more, jedna barka i puno priča“, koja sadrži svjedočanstva i prikupljena usmena znanja o malom i posebnom plovilu iz Savudrije, u udruzi su poželjeli napraviti iskorak i predložiti projekt koji su osmislila i kreirala djeca s tog područja.
Namjera je bila na jednostavan i zabavan način mališanima prenijeti jedinstvenu ribarsku tradiciju koju karakteriziraju tri jedinstvena simbola: savudrijski svjetionik, savudrijske batane i takozvane „grue" na koje se batane podižu.
Projektu su se pridružili učenici nižih razreda Talijanske osnovne škole "Galileo Galilei" i učiteljice Lorette Giraldi Penco, Carmen Rota i Maure Miloš. Djeca su sudjelovala u didaktičkoj radionici koja se održala na rtu Lako u Bašaniji, gdje su članovi udruge Christian Petretich, Lauro Paoletich i Silvano Pelizzon objasnili karakteristike savudrijske batane, tehniku podvodnog ribolova i druge alate poput parangala i separijole.
Uslijedila su vožnja batanom i aktivno iskustvo promatranja morskog dna kroz staklo.
Djeca su se zatim okušala u veslanju, a na kraju su batanu svi zajedno digli na gruu. Nakon praktičnog iskustva, u Zajednici Talijana održana je kreativna radionica pod vodstvom Tanje Šuflaj, u kojoj su učenici - mali umjetnici - naučili izrađivati papirnate brodiće.
Više fotografija ovdje . (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti