Saša Fegić u nedjelju s porečke rive kreće na put oko svijeta preko tri oceana

Sport
08.06.2018 13:49
D. Požarić
1
1
„Hir 3 preko 3 oceana” posljednja je faza projekta obnove legendarne jedrilice Hir 3 kojom je krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća Miroslav Šutej oplovio svijet, a Mario Saletto snimio popularni dokumentarni serijal “Jedrima oko svijeta”. Nakon što je preživjela bombardiranje Dubrovnika devedesetih, jedrilica je desetak godina ležala zapuštena u Vrsaru, da bi je 2014. u prilično jadnom stanju otkupio sadašnji vlasnik Saša Fegić.
S namjerom da jedrilicu potpuno obnovi i odvede je na još jednu plovidbu oko svijeta, četiri godine popravljao je Hir 3 i konačno je sve spremno za polazak - legendarna jedrilica zaplovit će preko tri oceana i oko tri najznamenitija rta.
Ekspedicija polazi na put 17. lipnja iz Malog Lošinja, a ruta je “sportska” - od Gibraltara preko Cape Towna, Australije i Novog Zelanda, do Rta Horn, te uz Južnu Ameriku preko Atlantika natrag na Mediteran. Petnaestak članova posade izmijenit će se kroz 16 etapa putovanja, s ciljem da u godinu dana uspješno oplove svijet. Među članovima posade naći će se i više Istrijana, članova jedriličarskih klubova Horizont iz Poreča i Delfin iz Pule.
U Poreču je Hir 3 boravio dvije godine kad je obnavljan, a članovi kluba Horizont aktivno su pripomogli u određenim fazama obnove. Stoga je posada Hira 3 prije polaska došla u Poreč, zahvaliti se i pozdraviti s Porečanima i Porečom.
Polazak iz Poreča predviđen je za nedjelju, 10. lipnja, u 11 sati s rive. Polazak iz Pule predviđen je za utorak, 12. lipnja u 18 sati iz lučice Mandrač. Ukoliko ste u blizini, s barkom ili bez nje, dođite mahnuti i poželjeti im dobro more. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti