Sandra Erman: Sina od nesreće nisam vidjela, ni čula

Crna kronika
08.01.2009 00:00
D. Požarić
Kuća obitelji Erman u mjestu Banovci
Kuća obitelji Erman u mjestu Banovci
Andrei Ermanu (20) iz Banovci kraj Svetog Petra u Šumi vjerojatno je produljen pritvor, u kojem se nalazi od nedjelje, 4. siječnja, nakon što je dan prije izazvao tešku prometnu nesreću u kojoj je poginuo Goran Gljuščić (20) iz Svetog Petra u Šumi, a troje njegovih suputnika je ozlijeđeno, od kojih dvoje teško. Iz neslužbenih izvora doznajemo da je teško ozlijeđena 17-godišnjakinja iz Svetog Petra u Šumi još u teškom stanju i da je prebačena u Rijeku zbog teških ozljeda lica. Drugi teško ozlijeđeni se oporavlja u pulskoj Općoj bolnici. Treći 17-godišnji suputnik iz Svetog Petra u Šumi je bio lakše ozlijeđen.
U Banovcima nam je jedan mještanin pokazao gdje se nalazi kuća obitelji Erman. U kući na osami na kraju sela Ermanova majka Sandra primila nas je i bez obzira na tešku situaciju u kojoj se obitelj nalazi odlučila je popričati s nama. Upitali smo je li Andrea pušten iz pulskog pritvora te kako podnosi cijelu situaciju nakon nesreće. No, budući da sin nije stigao doma, a ona ga nije uspjela posjetiti niti se s njim čuti, ne zna u kakvom je trenutno stanju.
- Strašno i žalosno, svi smo pogođeni tom nesrećom. Sina nisam vidjela od dana prije prometne nesreće jer je odmah nakon toga priveden pa ne znam kako mu je. Teško je bilo kome shvatiti u kakvoj se situaciji nalazimo i kroz što prolazimo, kaže nam potresena majka.
Podsjetimo, prometna nesreća dogodila se u subotu oko 21.20 sati kada je Erman za volanom »opel astre« izgubio nadzor nad vozilom i izravno se sudario s »citroen saxom« kojim je upravljao Goran Gljuščić. Gljuščić je preminuo na mjestu nesreće. Prizor na mjestu nesreće je bio stravičan, vatrogasci su morali rezati krov uništenog »citroena« da bi iz njega izvukli sudionike sudara. Policijskim očevidom je utvrđeno da je Erman vozio pod utjecajem alkohola, izmjereno mu je 1,39 promila, te pod zabranom upravljanja jer mu je ranije oduzeta vozačka dozvola zbog vožnje u alkoholiziranom stanju.
Mateo SARDELIN
Novi ZKP uskratio odgovor o pritvoru
Županijskom sudu u Puli jučer smo uputili službeni dopis u kojem smo, kao i ranije u slučajevima privođenja osumnjičenika istražnom sucu, tražili da nam odgovore je li 20-godišnjaku određen pritvor ili je nakon 48-satnog zadržavanja pušten iz Istražnog centra na slobodu. I tako smo prvi put osjetili demonstraciju moći zbog novog Zakona o kaznenom postupku koji je stupio na snagu 1. siječnja.
Naime, u odgovoru Županijskog suda piše da ne mogu udovoljiti našem traženju jer odredbe članka 231. ZKP-a propisuju da je postupak tijekom istrage tajan. Spomenuti zakon sve osobe koje doznaju podatke prikupljene istražnim radnjama ili saznaju da se same radnje obavljaju obvezuje na čuvanje tih informacija kao tajnih. Onima koji tu odredbu prekrše prijeti se kaznenim progonom zbog odavanja službene tajne, što je kažnjivo s tri mjeseca do tri godine zatvora. Hoće li novinari kojima je majka rekla da joj sin nije došao kući, pa su zaključili da je ostao u pritvoru, biti kazneno gonjeni zbog odavanja tajne?
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti