'Sakupljači donacija' i slični prodavači magle varaju građane

Lokalno
14.07.2015 11:34
D. Požarić
Ilustracija (imvu.com)
Ilustracija (imvu.com)
Ilustracija (imvu.com)
Početkom svake turističke sezone Poreč preplavljuju brojni prodavači magle i sumnjivi sakupljači donacija. Neki su od njih vrlo bezobrazni, pa i agresivni, a drugi očigledno posjeduju veliko iskustvo u obradi žrtava raznim metodama psihološkog pritiska. Obično pucaju na emocije vezane uz bolesnu djecu, slijepe osobe itd. No, u pravilu se radi o klasičnim prijevarama i naplati poreza na glupost.
I na vratima naše redakcije nedavno se nacrtao mlađi muškarac koji "prikuplja donacije" za gradnju nečega. Mahnuo mi je na brzinu pred nosem osobnom iskaznicom i onda je pospremio. Uljudno sam ga otpratio. No, nakon nekoliko dana eto drugoga. Ista procedura. Pitam smijem li zapisati podatke iz njegove osobne, ali za to nije bio baš raspoložen, dok mu je izraz lica odmah postao manje prijateljski. Otišao je.

Maltretiranje po trgovačkim centrima

U posljednje su vrijeme u modi, izgleda, napadi na kupce u trgovačkim centrima. Jedan nam je čitatelj opisao što je doživio u petak poslijepodne, kad je nakon povratka sa posla svratio kupiti špežu .
Krajičkom oka je, kaže, u blizini blagajne uočio mlađu osobu kako komunicira sa strancem, ali mu to nije pobudilo zanimanje. No, nakon nekoliko minuta ga je na odjelu smrznutih proizvoda netko potapšao po ramenu.
-Rukama mi je pokazivao da je gluh i doslovno mi pod nos gurao nekakav papir na kojem je na hrvatskom i engleskom jeziku pisalo nešto u smislu "peticija za otvaranje centra za gluhonijeme osobe u Hrvatskoj". I ništa, krenem ja to potpisivati (napomenuo bih da mi je pokretima ruku pokušao onemogućiti da vidim potpuni tekst "peticije", samo je lupao tamo gdje treba potpisati), da bih tek na kraju primijetio poslednju stavku u kojoj je pisalo "donacije".
-Što ću sad,pomislim, nepristojno bi bilo potpisati a ne dati novac. Bio sam i umoran od posla i samo sam htio platiti kupljene proizvode i otići kući, pa sam mu pružio deset kuna, kaže čitatelj.
No, "aktivisti" to nije odgovaralo, bilo mu je premalo novaca. Pokazivao je na iznose od 100-200 kuna koliko su mu dali ranije, nakon čega je na papirić napisao kako je minimum 50 kuna. Usput je našeg čitatelja uhvatio za rame pokazavši mu veliki snop novčanica, čime je valjda želio pokazati kako ima sitnoga.
-Altruist, nema što, pomislim, i odbijem ga riječima:"Proš'o voz". Ne znam uopće koji me vrag natjerao da mu išta dajem, kad i sam prezirem sve te prevarante i ponekad se doslovno suzdržavam da ih nekamo ne pošaljem kad me u gradu vuku za rukav, pružaju ruku i žicaju lovu. Nakon tog iskustva poslao sam e-mail trgovačkom centru tražeći da riješe nešto po tom pitanju, da im žicaroši ne uznemiravaju kupce, jer ću u protivnome prestati kupovati u njihovim centrima, kaže naš čitatelj.
Ukoliko vas gnjave, predlažemo da i vi učinite isto. Ili zapišete njihove podatke (ime i prezime, naziv ustanove za koju prikupljaju donacije) pa ih pošaljete nama na vijesti@parentium.com .
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti