Šaina smijenjen, Obrtnička komora bez predsjednika

Istra
16.12.2008 00:00
D. Požarić
Neslavan odlazak nakon šest godina predsjedanja Obrtničkom komorom - Vili Šaina
Neslavan odlazak nakon šest godina predsjedanja Obrtničkom komorom - Vili Šaina
PULA - Na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici Skupštine Obrtničke komore Istarske županije od 32 prisutna delegata njih 27 bilo je za smjenu dosadašnjeg predsjednika Vilija Šaine. Kako doznajemo, četiri člana Skupštine bila su protiv smjene dok je jedan bio suzdržan. Kulminacija je to višemjesečnih previranja i razdora koji su u posljednje vrijeme obilježili rad Komore i njenih čelnih ljudi.
Naime, zbog nezadovoljstva radom sada već bivšeg predsjednika Šaine, inicijativa i pripreme za njegovu smjenu počele su još prije četiri mjeseca. Iako su se nakon Šainine smjene odmah pojavile informacije da ga je na mjestu predsjednika naslijedio aktualni dopredsjednik Komore i predsjednik porečkog Udruženja obrtnika Aldo Ukanović, to nam je demantirao sam Ukanović. Istaknuo je da će se novi predsjednik birati na idućoj sjednici, 22. prosinca, kada će se znati i imena kandidata.
O tome hoće li se i sam naći u ulozi kandidata Ukanović nije želio govoriti, kao ni o razlozima zbog kojih je jučer izglasano nepovjerenje Šaini. Tajnik Obrtničke komore Eros Sorić rekao je da će se o konkretnim razlozima kao i o zaključcima Skupštine očitovati u današnjem priopćenju za medije. Nepovjerenje kolega komentirao je i Vili Šaina, koji je rekao da se radi o običnoj namještaljci u režiji određenih pojedinaca. Ni on nije želio otkrivati o kojim se osobama radi, samo je najavio da će o detaljima govoriti na ovotjednoj konferenciji za novinare. Ipak, kako je rekao, najviše ga je iznenadilo što prilikom izglasavanja nepovjerenja nitko od prisutnih nije iznio konkretan razlog zbog kojeg bi trebao odstupiti.
- Inzistirao sam da se članovi Skupštine izjasne o svojim motivima i da predoče jasne argumente, no to se nažalost nije dogodilo. Protiv mene su u medijima iznesene brojne optužbe pa me čudi što nitko od prisutnih skupštinara o tome jučer nije rekao niti jednu riječ. Uvjeren sam da je već gotova stvar da će novi predsjednik biti Aldo Ukanović, a ovim bih putem pozvao obrtnike da prikupe 15 potpisa skupštinara i udruženja te da se kandidiraju za predsjednika, rekao je Šaina, koji je predsjedničku funkciju obnašao punih šest godina. Naglasio je da je legalist i da će poštivati odluke Skupštine, no da nije odustao od najavljenih tužbi protiv pojedinaca koji su degradirali njega i njegovu obitelj. Na kraju je rekao da bi bilo dobro da se vođenje Komore prepusti mlađim ljudima.
Proceduru za smjenu, zbog nezadovoljstva njegovim radom i navodnim neregularnostima u poslovanju, pokrenuli su članovi Skupštine, njih 22 od ukupno 35 iz Labina, Buzeta, Poreča, Pule i Umaga, koji su zatražili sazivanje jučerašnje sjednice. Šainu se, između ostalog, optuživalo za provođenje strahovlade u Komori, nepoštivanje njezinih akata, samovolju, kršenje prava udruženja, posebno pulskog, koji, premda najveći, nema svog predstavnika u tijelima, te za protustatutarno povećanje predsjedničke naknade. Sve je to Šaina u više navrata odbacio i nazvao lažima.
D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti