Šah: Zbrka na dodjeli nagrada - Međunarodni open 'Poreč 2008'

Sport
15.12.2008 00:00
D. Požarić
POREČ - U porečkom Obrtničkom domu održan je međunarodni otvoreni turnir »Poreč 2008.« koji je ove godine vrijedio i kao seniorsko prvenstvo Istre. Nastupilo je 40 igrača iz četiri države, a nakon sedam kola pobjedu je odnio velemajstor Dražen Sermek koji je inače bio prvi nositelj turnira. On je osvojio 5.5 bodova, koliko i drugoplasirani slovenski fidemajstor Marjan Črepan koji je imao slabije dodatne kriterije. Iznenađenje turnira priredio je Damir Mihalinec iz Samobora koji je osvojio treće mjesto, plasiravši se ispred velemajstora Nenada Ferčeca. Pored Ferčeca, među nagrađene su ušli Emilio Fućak, Boris Grbac i Miroslav Žufić, a upravo je na dodjeli nagrada izbio incident.
Naime, pored sedam predviđenih nagrada, organizator je pripremio i tri posebne nagrade za tri najuspješnija istarska šahista, s obzirom da je turnir vrijedio i kao prvenstvo Istre. Na dodjeli je velemajstor Sermek koji je registriran za ŠK »Osijek« inzistirao na tome da mu uz glavnu regularnu nagradu pripada i nagrada za najuspješnijeg istarskog igrača, jer je njegovo prebivalište Poreč. Pravila svih županijskih prvenstava u Hrvatskoj jasno kažu da prvenstvo županije može igrati samo igrač koji je registriran u klubu iz te županije, međutim na Sermekov pritisak organizatori su popustili te udovoljili njegovom zahtjevu. U raspisu turnira stajalo je da nagrade nisu kumulativne, pa prema tome igrač koji padne u zonu dvije nagrade ustvari bi morao birati jednu, pa je prema tome i po tom pitanju napravljen lapsus. Zbog toga, uostalom, bez nagrada je ostalo nekoliko igrača, a intencija je na turnirima da što više igrača bude nagrađeno.
Konačni poredak: Sermek, Črepan 5.5, Mihalinec, Ferčec, Fućak, B. Grbac 5, M. Žufić, J. Bulić, Sunjić 4.5, A. Tomazini, Licardo, Ž. Tomazini, Kosić, Ostović, Pašalić, Pandurević, Ikica, Engelhardt, Kersić, Šarić 4 bodova itd.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti